ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym…

Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym…

nazwa

Wykonanie

Ostatnie tygodnie obfitowały w większe i mniejsze wydarzenia. Najpierw chorowałyśmy z Zuzią, później była przeprowadzka, a zaraz po niej wyjazd na wakacje u dziadków. Całe to zamieszanie sprawiło, że pieczenie ciast musiało pójść w odstawkę i nawet Mąż już troszkę narzekał, że do kawy dostaje tylko jakieś kupne herbatniki ;P
Na szczęście najgorsze już za nami i teraz pozostaje się cieszyć piękną pogodą w Polsce oraz tym, że Zuzik ma babcie, dziadków oraz cały zastęp cioć i wujków, którzy z ogromną ochotą bawią się z naszą małą rozbójniczką, pozostawiając mi sporo czasu i swobody na nadrabianie zaległości :)
Na dobry początek mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka czekoladowe, które powstały z okazji odnalezienia w czasie przeprowadzki resztek masła orzechowego, o którym kompletnie zapomniałam :))
Ciasteczka wyszły dokładnie takie, jak lubię – chrupkie z wierzchu, leciutko ciągnące w środku, uroczo popękane… takie prawdziwie domowe. Masło orzechowe czuć wyraźnie, ale sakiem dominującym jest czekolada, więc jej wielbiciele będą zadowoleni.
Polecam :)
Składniki na około 30 ciasteczek:
160g miękkiego niesolonego masła
65g masła orzechowego, gładkiego
100g cukru muscovado
100g drobnego cukru do wypieków
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
Wykonanie:
Masło otrzyj z cukrami, aż będzie puszyste. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.
Wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia (masa raczej nie powinna się zważyć, ale nic nie szkodzi, jeśli tak się stanie).
Na koniec dodaj suche składniki. miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita.
Z masy rób kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko.
Piecz w temperaturze 190°C przez około 10 – 12 minut, uważając, by się nie przypaliły, bo ciastka będą gorzkie. Ciastka mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych, ale pozostawione przez 5 – 7 minut na blasze stwardnieją.
Wystudź całkowicie na kratce.
Najlepiej smakują z mlekiem :)
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/09/05/ciasteczka-czekoladowe-z-maslem-orzechowymchocolate-and-peanut-butter-cookies