Wykonanie
Świeżo zielone amerykańskie
ciasteczka whoopie
pies przygotowane specjalnie z okazji Dnia Świętego
Patryka, który już za kilka dni. Jeśli świętujecie a może nawet z tej okazji macie dzień wolnego, możecie upiec żabiaste
ciasteczka (jak nazwały je moje dzieci ;-).
Ciastka są miękkie, to małe puszyste poduszeczki z kremem. Miłego dnia!Składniki na około 15 - 17
ciastek (podwójnych):120 g
masła170 g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko230 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 szklanki i 1 łyżka
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub kilka kropel ulubionego aromatuodrobina barwnika w żelu/paście np. Wilton 'leaf green'Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia - wymieszać i przesiać; odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło i
cukier do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodać
jajko,
wanilię,
barwnik spożywczy i ucierać do całkowitego połączenia. Masa
maślana może się na tym etapie zwarzyć, lecz nie ma to wpływu na wypiek końcowy. Dodać przesiane suche składniki,
mleko i wymieszać szpatułką. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.Blachę wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia. Można również wykorzystać specjalną blachę z wgłębieniami na whoopie
pies (wysmarować ją wcześniej
masłem i oprószyć
mąką).Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka nie jest konieczna) i wyciskać na blachę porcje o wielkości około 1 łyżki ciasta. Ciasto można również wykładać łyżką. Pomiędzy
ciastkami pozostawić odstępy, sporo rosną.Piec w temperaturze 175ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć, przestudzić przez 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę.Do przełożenia:piankowy krem marshmallow fluff np. z domowego przepisuWystudzone
ciastka przełożyć 1 łyżeczką kremu. Nie nakładać zbyt dużo kremu -
ciasteczka będą się 'rozjeżdżać'.Smacznego :-).