ßßß Cookit - przepis na Biscotti (cantucci)…

Biscotti (cantucci)…

nazwa

Wykonanie

Biscotti to włoskie ciasteczka pieczone dwukrotnie – najpierw w formie bochenka, a później w plastrach – co sprawia, że są niezwykle chrupkie i nadają się idealnie do maczania w kubku gorącej, aromatycznej kawy. Najczęściej do ciasta dodaje się migdały, ale można je też spotkać w wielu innych odsłonach – z dodatkiem pistacji, czekolady, czy skórki pomarańczowej.
Muszę Wam przyznać, że biscotti nie tylko piekłam, ale tez w ogóle jadłam po raz pierwszy. Wiele razy natrafiałam na przepisy na te klasyczne ciastka, ale jakoś nigdy mnie nie zachęciły na tyle, bym ich spróbowała. Tymczasem boscotti nie tylko okazały się niesamowicie pysznym dodatkiem do naszej niedzielnej popołudniowej kawki, ale też uratowały bardzo niefortunny dzień w kuchni. Po źle doprawionej zupie i jogurtowej babce, która okazała się kompletnym (swoją drogą popisowym ;) zakalcem były prawdziwym kulinarnym objawieniem ;)
Polecam :)
* przepis z ksiażki „Step-by-step baking” Caroline Bretherton
Składniki na około 25 – 30 ciasteczek:
50g niesolonego masła
100g migdałów bez skórki
225g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Migdały rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz w temperaturze 180°C, aż się zarumienią. Wyjmij i przestudź, po czym posiekaj z grubsza.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz migdały i wymieszaj dokładnie. Zrób dołek na środku i wlej przestudzone masło oraz roztrzepane jajka. Wyrób jednolite ciasto, dosypując odrobinę mąki, gdyby było zbyt rzadkie. Uformuj z ciasta kulę i wyłóż na blat oprószony mąką.
Podziel ciasto na dwie równe części i z każdej zrób gruby wałek długości około 20 centymetrów. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.
Gdy wałki ciasta urosną i zaczną się zarumieniać, wyjmij je z piekarnika i przestudź.
Przestudzone ciasto pokrój nożem do chleba na plastry grubości około 2 cm i ułóż je ponownie na blasze do pieczenia rozcięciami do góry. Piecz przez około 10 minut na jednej stronie, po czym przełóż na drugą i piecz jeszcze 5 minut, aż ciasteczka dobrze wyschną i nabiorą złotego koloru.
Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniku biscotti utrzymają świeżość nawet przez kilka tygodni. Możesz je również zamrozić, wystarczy włożyć je do zamrażalnika rozłożone na papierze do pieczenia lub teflonowej macie, aż zamarzną, po czym przełożyć do woreczka. Rozmrożone pozostaną świeże przez około tydzień.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/10/27/biscotti-migdalowe-ciasteczka-z-pratobiscotti-almond-biscuits-from-prato