Wykonanie
Biscotti to włoskie
ciasteczka pieczone dwukrotnie – najpierw w formie bochenka, a później w plastrach – co sprawia, że są niezwykle chrupkie i nadają się idealnie do maczania w kubku gorącej, aromatycznej
kawy. Najczęściej do ciasta dodaje się
migdały, ale można je też spotkać w wielu innych odsłonach – z dodatkiem
pistacji,
czekolady, czy
skórki pomarańczowej.Muszę Wam przyznać, że biscotti nie tylko piekłam, ale tez w ogóle
jadłam po raz pierwszy. Wiele
razy natrafiałam na przepisy na te klasyczne
ciastka, ale jakoś nigdy mnie nie zachęciły na tyle, bym ich spróbowała. Tymczasem boscotti nie tylko okazały się niesamowicie pysznym dodatkiem do naszej niedzielnej popołudniowej
kawki, ale też uratowały bardzo niefortunny dzień w kuchni. Po źle doprawionej zupie i jogurtowej babce, która okazała się kompletnym (swoją
drogą popisowym ;) zakalcem były prawdziwym kulinarnym objawieniem ;)Polecam :)* przepis z ksiażki „Step-by-step baking” Caroline BrethertonSkładniki na około 25 – 30
ciasteczek:50g niesolonego
masła100g
migdałów bez skórki225g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWykonanie:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Migdały rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz w temperaturze 180°C, aż się zarumienią. Wyjmij i przestudź, po czym posiekaj z grubsza.
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia. Dodaj
cukier oraz
migdały i wymieszaj dokładnie. Zrób dołek na środku i wlej przestudzone
masło oraz roztrzepane
jajka. Wyrób jednolite ciasto, dosypując odrobinę
mąki, gdyby było zbyt rzadkie. Uformuj z ciasta kulę i wyłóż na blat oprószony
mąką.Podziel ciasto na dwie równe części i z każdej zrób gruby wałek długości około 20 centymetrów. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.
Gdy wałki ciasta urosną i zaczną się zarumieniać, wyjmij je z piekarnika i przestudź.
Przestudzone ciasto pokrój nożem do
chleba na plastry grubości około 2 cm i ułóż je ponownie na blasze do pieczenia rozcięciami do góry. Piecz przez około 10 minut na jednej stronie, po czym przełóż na drugą i piecz jeszcze 5 minut, aż
ciasteczka dobrze wyschną i nabiorą złotego koloru.Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.Przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniku biscotti utrzymają świeżość nawet przez kilka tygodni. Możesz je również zamrozić, wystarczy włożyć je do zamrażalnika rozłożone na papierze do pieczenia lub teflonowej macie, aż zamarzną, po czym przełożyć do woreczka. Rozmrożone pozostaną świeże przez około tydzień.Smacznego :)