Wykonanie
Takie proste, takie szybkie, że zrobienie ich możemy powierzyć dzieciakom :)Aromat przypieczonego
sezamu i
masła jest tutaj na pierwszym miejscu, jeśli ktoś lubi te małe nasionka, będzie pochłaniał jedno za drugim :)
100 gramów miękkiego
masła0,5 szklanki nasion
sezamu1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru (świetny będzie brązowy)1 łyżka
cukru z
wanilią1
jajo0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:1/3 szklanki
sezamu do obtaczania
ciasteczek0,5 szklanki nasion
sezamu uprażyć na suchej patelni, uwaga, by się nie przypaliły, mają się tylko leciutko przyrumienić i wydobyć z siebie aromat.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, schłodzonym
sezamem i
cukrami, dodać
masło,
jajo, zagnieść kruche ciasto.Z całości odrywać niewielkie kawałki, formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczać je w pozostałym (nieuprażonym)
sezamie, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm.
Ciasteczka można odrobinę spłaszczyć dłonią, ale tylko troszkę.Czynność powtarzać do wykończenia ciasta i
sezamu.Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 - 22 minut (funkcja góra - dół bez termoobiegu) do zyskania blado złotego koloru.