ßßß Cookit - przepis na Mus z zielonej herbaty

Mus z zielonej herbaty

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia japońska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
6 łyżek japońskiej zielonej herbaty liściastej (np. sencha)
niepełna szklanka (225 ml) mleka
450 ml śmietany kremówki
8 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny
Mus z zielonej herbaty - sposób przygotowania: Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełnij małe japońskie filiżanki do herbaty, wstaw do lodówki do zastygnięcia. Deser możesz ozdobić skórką pomarańczową z syropu.
Kałka, Zuzanna Wiciejowska Do przygotowania musu możesz wykorzystać dowolną zieloną herbatę. Pyszny będzie np. z herbaty aromatyzowanej cytrusami albo miętą. Jeśli chcesz zrobić deser w japońskim stylu, użyj herbaty matcha. Mus z zielonej herbaty 6 łyżek japońskiej zielonej herbaty liściastej (np
: Pudim de leite condesando Zielone ciastko z czerwoną fasolą, zielone lody, albo mus z zieloną herbatą ? Podziel się swoim pomysłem na matchę na facebook.com/ugotujto Sagaform PAUS Miseczka w okazje.info
napełnij szklaneczki, wstaw do lodówki. Podawaj mocno schłodzone, udekorowane połówkami winogron bez pestek i listkami mięty. Zobacz więcej przepisów na Mus z zielonej herbaty Źródło: Palce lizać
Inne oblicze herbaty
1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 1/4 łyżeczki soli Ryż z liśćmi herbaty gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje. Na małym ogniu rozpuścić cukier i sól w occie. Dodać do ryżu. Autor: Marta Gessler Do tego musu polecamy japońską zieloną herbatę - sencha. Tak jak inne herbaty japońskie, jest ona
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602794/mus z zielonej herbaty/p