ßßß Cookit - przepis na Gruszki w Barolo

Gruszki w Barolo

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Grzegorz Goleń
Fot. Andrasik
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 dojrzałe gruszki (np. odmiany Williams)
4 goździki
2 małe listki laurowe
po kawałku cynamonu i skórki cytrynowej
1/2 szklanki cukru
3 szklanki wina Barolo
listki mięty lub melisy do dekoracji
Gruszki w Barolo - sposób przygotowania: Gruszki obierz, pozostaw ogonki. Wstaw do wysokiego garnuszka ogonkami do góry. Dodaj goździki, listki laurowe, cynamon i skórkę z cytryny. Owoce posyp cukrem i polej winem. Zagotuj na mocnym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do minimum i gotuj 50 minut. Nakłuj widelcem, a gdy poczujesz, że gruszki są już miękkie, wyjmij je za ogonki. Zrób sos: wino pozostałe w rondelku gotuj, aż zgęstnieje. Polej gruszki. Ten deser podaje się w temperaturze pokojowej.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601674/gruszki w barolo/p