Wykonanie
gruszkiW oryginalnej wersji są to
gruszki w
winie Barolo. Deser pochodzący z Włoch. Moja wersja została znacjonalizowana. :-) Niemniej jednak smakowała równie wykwintnie.Zazwyczaj gotuję dla dwóch osób, w tym przepisie podam składniki na 4
gruszki.4
gruszki4-5
goździkówlaska
cynamonu (lub
cynamon mielony ok łyżeczki)2
listki laurowe0,5 szklani
cukruskórka z cytrynyok. 1 butelki
wina czerwonego (Oryginalnie Barolo, ja użyłem
wina własnej produkcji)
lody waniliowesos
czekoladowylistki
mięty do dekoracji
Gruszki obieram, zostawiając ogonki i umieszczam w garnku, takim, żeby się zmieściły, ale żeby się nie przewracały. Od wielkości garnka zależy też ilość
wina. Dodaję
goździki,
cynamon,
liście laurowe,
skórkę z cytryny oraz
cukier. Wszystko zalewam
czerwonym winem tak, żeby wystawały tylko ogonki. doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 40-50 minut, aż
gruszki będą miękkie. Wyjmuję łyżką cedzakową i zostawiam do wystudzenia.
Wino z
przyprawami gotuje nadal na wolnym ogniu aż zredukuje się do ok połowy.Wystudzone
gruszki układam na talerzu, polewam sosem winnym, obok nakładam
lody waniliowe. Całość dekoruję sosem
czekoladowym i listkami
mięty.Planując uroczysty obiad dobrze jest przygotować
gruszki dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.