ßßß
 
            
         gruszkiW oryginalnej wersji są to gruszki w winie Barolo. Deser pochodzący z Włoch. Moja wersja została znacjonalizowana. :-) Niemniej jednak smakowała równie wykwintnie.Zazwyczaj gotuję dla dwóch osób, w tym przepisie podam składniki na 4 gruszki.4 gruszki4-5 goździkówlaska cynamonu (lub cynamon mielony ok łyżeczki)2 listki laurowe0,5 szklani cukruskórka z cytrynyok. 1 butelki wina czerwonego (Oryginalnie Barolo, ja użyłem wina własnej produkcji)lody waniliowesos czekoladowylistki mięty do dekoracjiGruszki obieram, zostawiając ogonki i umieszczam w garnku, takim, żeby się zmieściły, ale żeby się nie przewracały. Od wielkości garnka zależy też ilość wina. Dodaję goździki, cynamon, liście laurowe, skórkę z cytryny oraz cukier. Wszystko zalewam czerwonym winem tak, żeby wystawały tylko ogonki. doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 40-50 minut, aż gruszki będą miękkie. Wyjmuję łyżką cedzakową i zostawiam do wystudzenia. Wino z przyprawami gotuje nadal na wolnym ogniu aż zredukuje się do ok połowy.Wystudzone gruszki układam na talerzu, polewam sosem winnym, obok nakładam lody waniliowe. Całość dekoruję sosem czekoladowym i listkami mięty.Planując uroczysty obiad dobrze jest przygotować gruszki dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
gruszkiW oryginalnej wersji są to gruszki w winie Barolo. Deser pochodzący z Włoch. Moja wersja została znacjonalizowana. :-) Niemniej jednak smakowała równie wykwintnie.Zazwyczaj gotuję dla dwóch osób, w tym przepisie podam składniki na 4 gruszki.4 gruszki4-5 goździkówlaska cynamonu (lub cynamon mielony ok łyżeczki)2 listki laurowe0,5 szklani cukruskórka z cytrynyok. 1 butelki wina czerwonego (Oryginalnie Barolo, ja użyłem wina własnej produkcji)lody waniliowesos czekoladowylistki mięty do dekoracjiGruszki obieram, zostawiając ogonki i umieszczam w garnku, takim, żeby się zmieściły, ale żeby się nie przewracały. Od wielkości garnka zależy też ilość wina. Dodaję goździki, cynamon, liście laurowe, skórkę z cytryny oraz cukier. Wszystko zalewam czerwonym winem tak, żeby wystawały tylko ogonki. doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 40-50 minut, aż gruszki będą miękkie. Wyjmuję łyżką cedzakową i zostawiam do wystudzenia. Wino z przyprawami gotuje nadal na wolnym ogniu aż zredukuje się do ok połowy.Wystudzone gruszki układam na talerzu, polewam sosem winnym, obok nakładam lody waniliowe. Całość dekoruję sosem czekoladowym i listkami mięty.Planując uroczysty obiad dobrze jest przygotować gruszki dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
