Wykonanie
            Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i 
drinki!Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 dojrzałe 
gruszki (np. odmiany Williams)4 
goździki2 małe 
listki laurowepo kawałku 
cynamonu i 
skórki cytrynowej1/2 szklanki 
cukru3 szklanki 
wina Barololistki 
mięty lub 
melisy do dekoracji
Gruszki w barolo - sposób przygotowania: 
Gruszki obierz, pozostaw ogonki. Wstaw do wysokiego garnuszka ogonkami do góry. Dodaj 
goździki, 
listki laurowe, 
cynamon i 
skórkę z cytryny. 
Owoce posyp 
cukrem i polej 
winem. Zagotuj na mocnym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do minimum i gotuj 50 minut. Nakłuj widelcem, a gdy poczujesz, że 
gruszki są już miękkie, wyjmij je za ogonki.Zrób sos: 
wino pozostałe w rondelku gotuj, aż zgęstnieje. Polej 
gruszki. Ten deser podaje się w temperaturze pokojowej.Pączki 
serowe z 
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche 
ciasteczka z 
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne 
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje 
faworków.Zobacz też:Domowe 
sokiOprawa stołu