ßßß Cookit - przepis na Królik duszony w piwie wiśniowym

Królik duszony w piwie wiśniowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Natalia Korcelli-Włodarska
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia belgijska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
pokrojony w kawałki 1 królik
sól i pieprz
3 łyżki masła
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka mąki
1 butelka wiśni owego piwa kriek
1 garść świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek
1 łyżka galaretki porzeczkowej
Królik duszony w piwie wiśniowym - sposób przygotowania: Kawałki królika posypujemy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki mięsa na rumiano. Dodajemy cebulę i smażymy chwilę. Posypujemy mąką i dalej smażymy, uważając, by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewamy kriek. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż królik będzie miękki, co będzie trwało jakąś godzinę. Pod koniec duszenia dodajemy wiśnie i dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli wiśnie puszczą dużo soku, gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu, bez przykrycia. Próbujemy - jeżeli sos jest za kwaśny, doprawiamy go galaretką porzeczkową.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601465/krolik duszony w piwie wisniowym/p