Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Natalia Korcelli-Włodarska
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia belgijskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)pokrojony w kawałki 1
króliksól i
pieprz3 łyżki
masła1
cebula drobno posiekana1 łyżka
mąki1 butelka
wiśni owego
piwa kriek1 garść świeżych lub mrożonych
wiśni bez pestek1 łyżka
galaretki porzeczkowejKrólik duszony w
piwie wiśniowym - sposób przygotowania: Kawałki
królika posypujemy
solą i
pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy
masło i obsmażamy kawałki
mięsa na rumiano. Dodajemy
cebulę i smażymy chwilę. Posypujemy
mąką i dalej smażymy, uważając, by
mąka się nie przypaliła. Powoli dolewamy kriek. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż
królik będzie miękki, co będzie trwało jakąś godzinę. Pod koniec duszenia dodajemy
wiśnie i dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli
wiśnie puszczą dużo soku, gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu, bez przykrycia. Próbujemy - jeżeli
sos jest za kwaśny, doprawiamy go
galaretką porzeczkową.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu