ßßß Cookit - przepis na Łatwa potrawka z kurczaka

Łatwa potrawka z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Ugotuj.to
fot. Shutterstock
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (42 głosy)
1 podwójna pierś z kurczaka
pół średniej cebuli
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1-1.5 łyżeczki słodkiej papryki
0.5 łyżeczki ostrej papryki i łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
Łatwa potrawka z kurczaka - sposób przygotowania: Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy na ogniu i dusimy, od czasu do czasu podlewając lekko wodą, aby nie przywarło do dna. Gdy mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem, jak i ziemniakami.
Jak przygotować tradycyjną gruzińską potrawkę z kurczaka?
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/165663480/latwa potrawka z kurczaka/p