Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ugotuj.to
fot. ShutterstockCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (42 głosy)1 podwójna
pierś z kurczakapół średniej
cebuli1 ząbek
czosnkusól i
pieprz1-1.5 łyżeczki
słodkiej papryki0.5 łyżeczki
ostrej papryki i łyżka
przecieru pomidorowego (opcjonalnie)250 ml kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
mąki pszennejtłuszcz do smażeniaŁatwa potrawka z
kurczaka - sposób przygotowania:
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu.
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym)
czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do
cebuli i
czosnku dodajemy
paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy
kurczaka, dodajemy
sól i odrobinę
pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy na ogniu i dusimy, od czasu do czasu podlewając lekko
wodą, aby nie przywarło do dna. Gdy
mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy
śmietanę wymieszaną z
mąką oraz - ewentualnie -
przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z
makaronem, kluseczkami,
ryżem, jak i
ziemniakami.Jak przygotować tradycyjną gruzińską potrawkę z kurczaka?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu