ßßß Cookit - przepis na Kurczak 'Gin z tonikiem'

Kurczak 'Gin z tonikiem'

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
6 pokrojone w kostkę piersi kurczaka
Marynata:
po 1 szklance wody i ginu
po 1/4 szklance toniku i soku z cytryny
1 posiekana cebula
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i świeżo mielony pieprz
Kurczak 'Gin z tonikiem' - sposób przygotowania: W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy kurczaka, marynujemy 20-30 min. Mięso wyjmujemy, marynatę zostawiamy. Rozgrzewamy grill w piekarniku. Mięso nadziewamy na wykałaczki, pieczemy 4-6 minut z jednej strony, potem odwracamy i pieczemy kolejne 4-6 minut. Robimy sos: marynatę przecedzamy do rondelka, gotujemy, aż odparuje i zgęstnieje. Szaszłyczki polewamy sosem i podajemy. Uwaga: wykałaczki na szaszłyki przed pieczeniem najlepiej namoczyć w wodzie, aby się nie spaliły.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600935/kurczak+gin+z+tonikiem+/p