ßßß Cookit - przepis na Krem dyniowo - marchewkowy z pistacjami

Krem dyniowo - marchewkowy z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Mr. & Mrs. Sandman
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
10 - 15 młodych marchewek
750 g pokrojonej w kostkę dyni
500 ml bulionu warzywnego
20 g pistacji
100 g topionego serka śmietankowego
sól i pieprz
ząbek czosnku
tymianek
listek laurowy
słodka papryka
ew. prażone płatki migdałów
Krem dyniowo - marchewkowy z pistacjami - sposób przygotowania: Zagotowujemy bulion. Lubimy gęste kremy, stąd taka ilość bulionu - jeśli preferujecie inną konsystencję , zwiększcie jego ilość. Marchewki myjemy, szorujemy szczoteczką i kroimy w dowolnej wielkości części. Umieszczamy je w gotującym się bulionie wraz z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy dalej. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na krem. By zapewnić aksamitność, dodajemy serek, następnie przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, tymianku i papryki. Słodycz warzyw przełamujemy słonymi pistacjami. Obieramy większość (kilka pozostawiamy do dekoracji) i przy pomocy moździerza kruszymy na kawałeczki. Dodajemy do pistacje do kremu, który ponownie umieszczamy na gazie, zagotowujemy, upewniając się, że serek odpowiednio się rozpuścił. Do zupy doskonale pasują płatki migdałów - jeśli macie je w pobliżu, warto je uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni i dodać do kremu - chrupanie podczas degustacji jest dozwolone :) Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma pistacjami.
Pożegnanie z dynią
Jesień to czas, kiedy wyjątkowo chętnie jemy kremowe zupy. Dyniowo-marchewkowa rozgrzewa, syci i czaruje kolorem. Polecają Mr. & Mrs. Sandman . Krem dyniowo - marchewkowy z pistacjami 10 - 15 młodych marchewek 750 g pokrojonej w kostkę dyni 500 ml bulionu warzywnego 20 g pistacji 100 g
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163534158/krem dyniowo marchewkowy z pistacjami/p