ßßß Cookit - przepis na Rillette de canard

Rillette de canard

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Małgorzata Marchewka
Fot. Jarosław Madejski
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 kaczka
kilka gałązek tymianku
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz
350 ml białego wytrawnego wina
Rillette de canard - sposób przygotowania: Oczyszczamy kaczkę z resztek piór. Aby pióra były lepiej widoczne, przeciągamy skórę nożem "pod włos". Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy udka od reszty korpusu, a korpus dzielimy na mniejsze części, aby wygodniej było gotować i mieszać rillettes. Piersi luzujemy, oddzielając mięso od kości. Odkrawamy od mięsa tłuszcz, kroimy w kostkę i wytapiamy na małym ogniu przez godzinę. Do całkiem wytopionego tłuszczu dodajemy wszystkie kawałki kaczki, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy winem, gotujemy kilka godzin na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso całkowicie się rozgotuje, mieszając od czasu do czasu. Jeśli kaczka była niezbyt tłusta, możemy dodać smalec gęsi lub kaczy. Kiedy mięso lekko przestygnie, dokładnie usuwamy wszystkie kości, liść, ziele, czosnek i gałązki tymianku. Mięso rozdrabniamy na włókna, wkładamy z powrotem do wytopionego tłuszczu i mieszamy. Gotowe rillettes przekładamy do pojemniczka lub słoika i odstawiamy do schłodzenia. Rada: To po prostu smarowidło z kaczki, coś między pasztetem a smalcem. Tak czy inaczej: tłusta bomba energetyczna przyrządzona zgodnie ze starą alzacką tradycją. Rillettes służy zwykle do smarowania pieczywa, ale świetnie nadaje się też do faszerowania warzyw.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602336/rillette de canard/p