Wykonanie
Kolejny przegląd spiżarni. Tym razem przyszedł czas na szafkę z
fasolą,
grochem i
soczewicą i różnego rodzaju suszem. Kupuję różnokolorowe
soczewice, małe i duże
fasole …Będąc w sklepie zawsze mam dylemat jaki rodzaj wybrać, więc do koszyka zawsze wędruje więcej niż jedna paczka. Czy jestem chomikiem? Raczej nie, bo często używam rośliny strączkowe w mojej kuchni. Kuchnia perska mojego
męża obfituje w dania z
soczewicą, ale sama staram się wymyśleć co i rusz jakiś przepis na przykład z
soczewicą. Dzisiaj więc proponuję pieczone tortilla nadziewane brązową
soczewicą i pęczakiem, a jako dodatek zieloniutki dressing, który praktycznie używam do wszystkiego.Pieczone tortilla z
soczewicą i
kaszą to wegetariańskie danie, zdrowe i sycące. Po paryskiej
kaczce, crepes, tarte tatin i jeszcze wiele innych francuskich specjałów z przyjemnością patrzyłam na mój zielony talerz i delektowałam się każdym kęsem. Spróbujcie i oceńcie.

Pieczone tortilla z
kaszą i
soczewicąSkładniki: na 4 porcje12 dużych tortilla150 g brązowej
soczewicy100 g pęczaku¾ l
warzywnego bulionu2 puszki krojonych
pomidorów1
cebula3 ząbki
czosnku1 nać
selera1 łyżeczka nasion rzymskiego
kminu, prażone i zgniecione w moździerzu¼ łyżeczki
chili2 łyżki
natki pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwek100 g
utartego sera
Pęczak i
soczewicę ugotuj w
warzywnym bulionie. Gotuj tak aby
bulion niemalże w całości odparował, a pęczak i
soczewica były lekko aldente. Pokrój
cebulę w drobną kostkę,
czosnek i
seler. Podsmaż na
oliwie. Wlej
pomidory, dodaj
przyprawy i
sól i gotuj sos przez 10 minut. Zmiksuj po czym dodaj
soczewicę i pęczak, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną
natkę pietruszki. Zdejmij sos z kuchni i odstaw do odparowania. Nałóż sporą porcję sosu na tortilla, posyp
serem i złóż na pół. Na patelni podgrzej
olej i ułóż dwie tortilla obok siebie. Smaż tortilla po obu stronach. Placki powinny być rumiane a
ser rozpuszczony. Tortilla można też upiec w piekarniku. Ułóż tortilla w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
oliwą. Posmaruj tortilla
oliwą i piecz w piekarniku na 175ºC na termoobiegu do zrumienienia.Dressing z
awokado1 doniczka świeżej
kolendry, pokrojonejtyle samo
natki pietruszki, pokrojonej1 duże
awokado, pokrojone1 zielone
chili, obrane i oczyszczone z nasion2 ząbki
czosnkusok z jednej
limonki100 ml
wody100 ml
oliwy1 łyżeczka
soli lub wedle smaku30 g obranych
pistacji, u mnie prażone i solone

Wszystkie składniki oprócz
pistacji umieść w blonderar i zmiksuj. Dodaj
pistacje i zmiksuj jeszcze raz. Dopraw dressing
sokiem z limonki i
solą. Przełóż na miseczkę. Podaj gorące tortilla z dressingiem.Polecane przepisyGulasz z
soczewicy i przepis miesiąca
Sałatka z pęczaku,
kalafiora i halloumiTaco zapiekanka z warzyw i pęczakuDip i
chipsy tortilla
Sałatka zdrowa i energetyczna