Wykonanie
Owsianka …lubię jak najbardziej nie
powiem, ale żeby mi się nie znudziła to na odmianę gotuję
kaszkę z prosa z
marchewka, która najczęściej pożeram ze smażonymi
jabłkami. Na śniadanie pychotka. Moje koleżanki w pracy nie mogą się nadziwić. Kiedy one jedzą
chleb z
masłem i
żółtym serem to u mnie na talerzu prawdziwa plejada kolorów. Gotuję według zasady, że to co cieszy oko, cieszy również żołądek. Chyba przyznacie mi rację, że ta
kaszka na śniadanie to do pozazdroszczenia!
Kaszka z
płatków kaszy jaglanej z
marchewkąSkładniki:1 porcja50 g
płatków jaglanych1
marchewkasól do smaku250 ml
wody1 łyżeczka
masłapo szczypcie
cynamonu i
kardamonu1 duże
jabłko2 łyżki
klonowego syropu,
miodu lub muscovado
cukrukruszone ziarna
kakaoDo małego garnuszka wlej
wodę i wsyp jaglane
płatki. Dodaj utartą
marchewkę, szczyptę
soli,
cynamonu i
kardamonu. Gotuj
kaszkę przez około 10 minut. W międzyczasie pokrój
jabłka w kostkę, nie obieraj ze skórki. Podsmaż
jabłka na
maśle tak długo, aż zaczną puszczać sok. Dodaj odrobinę
cynamonu,
syropu klonowego i skarmelizuj
jabłka. Upraż
laskowe orzechy na suchej patelni, posiekaj grubo. Podaj
kaszkę z
orzechami, skarmelizowanymi
jabłkami i sosem z
jabłek.Polecane przepisyPieczona quinoa owsianka z karmelizowanymi
jabłkamiQuinoa na śniadanieGranola na śniadanieOrzechowa granola z
kakaowym masłemDomowa granola
orzechowo kokosowa