ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z jabłkiem

Kasza jaglana z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Jakie jest wasze ulubione śniadanie? Moim faworytem jest kasza jaglana, która pasuje chyba do wszystkiego - jabłek, gruszek, brzoskwiń, malin, itp. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Jak wiadomo, jest to jedna z najzdrowszych kasz i bez obaw mogą ją jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Moja dzisiejsza propozycja jest idealna zarówno na śniadanie, jak i na drugie śniadanie czy podwieczorek.
(1 mała porcja)
- 30 g suchej kaszy jaglanej
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 1 jabłko
- 1 łyżka melasy z karobu (może być 1 łyżka miodu lub innego słodzidła)
- szczypta soli
- 1/4 szklanka wody
Kaszę gotuję w 1/4 szklance wody ok. 10 min. Po tym czasie dodaję melasę z karobu, pokrojone w kostkę jabłko, przyprawy i szczyptę soli. Mieszam. W razie gdyby kasza była zbyt sucha, dolewam odrobinę wody.
Kaszę z jabłkiem i przyprawami gotuję kolejne 5-10 min, do czasu aż jabłko będzie miękkie (ale nie rozpadające się), a kasza ugotowana.
Pozytywna energia z samego rana. :)
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/04/kasza-jaglana-z-jabkiem.html