Wykonanie
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam zdjęcia tej tarty na blogu Moje Wypieki wiedziałam, że to ciasto stworzone dla mnie. Bardzo, baaaardzo słodkie dzięki mojemu ukochanemu karmelowi, z dodatkiem
czekolady, a w dodatku na kruchym spodzie.Przestraszył mnie nieco brak termometru cukierniczego - wymaganego w przepisie.Mimo wszystko postanowiłam zaryzykować :)Zmieniłam tutaj jedynie przepis na ciasto kruche - dodałam mniej
kakao, za to dosypałam
kardamonu i
cynamonu.
TARTA CZEKOLADOWA Z KARMELEM I
ORZECHAMI LASKOWYMISkładniki na kruchy spód:-180 g
mąki pszennej-10 g
kakao-60 g
cukru pudru-szczypta
soli-szczypta
kardamonu-szczypta
cynamonu-100 g zimnego
masła-1
jajkoWszystkie składniki poza
jajkiem posiekać, dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć nim formę do tarty (u mnie o średnicy 26cm). Ponakłuwać widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą/grochem/ryżem.Tak przygotowane ciasto podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min, a następnie usunąć papier wraz z obciążeniem i dopiec jeszcze 10 min.Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Składniki na warstwę karmelową:-180 g
cukru-1 łyżka
miodu-50 ml
wody-50 g
masła-45 ml kremówki 36%W garnuszku umieścić
cukier,
miód i
wodę. Zagotować mieszając do rozpuszczenia składników.Następnie w garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu) do uzyskania temp. 170 stopni. Ja zaryzykowałam zrobienie karmelu bez termometru - gotowałam go około 10 minut - do momentu, kiedy karmel był
bursztynowo złoty.Garnuszek zdjąć z palnika, dodać
masło i kremówkę. Wymieszać do połączenia składników, a następnie podgotować na palniku przez około 1 minutę.Karmel wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.Składniki na
czekoladowe ganache:-170 g
czekolady (u mnie
mlecznej)-3/4 szklanki kremówki 36%Kremówkę wlać do garnuszka, zagotować, zestawić z palnika i dodać połamaną
czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać do połączenia składników.Ganache wylać na warstwę karmelową.Ozdobić
orzechami laskowymi.
Orzechy można zgodnie z radą Doroty z Moje Wypieki podprażyć na patelni i obrać ze skórki. Można je także wymieszać z karmelem. Ja dodałam
orzechy prosto z paczki -
tarta mimo wszystko była przepyszna (i przesłodka jednocześnie).Tartę wstawić do lodówki, aby warstwa ganache stężała. Ciasto przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO :)