ßßß Cookit - przepis na Obłędnie czekoladowe ciasto

Obłędnie czekoladowe ciasto

nazwa

Wykonanie

Serio, serio … to ciasto wprowadza w obłęd. Sycące i słodkie, ale jednocześnie gorzkie i pragnie się go więcej i więcej.
Siostra mojej bratowej nazwała to ciasto idealnym zakalcem. Jest w tym sporo racji. Ciasto pieczemy z ubitymi białkami co powoduje, że w piekarniku rośnie jak biszkopt, jednak chwilę po wyjęciu opada. Tworzy się wilgotny, mocno czekoladowy zakalec.
Ciasto można wykonać w wersji bezglutenowej.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Francuska
Porcje Czas przygotowania
20 porcji 20 minut
Czas gotowania
30 minut
Porcje Czas przygotowania
20 porcji 20 minut
Czas gotowania
30 minut
Obłędnnie czekoladowe ciasto
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Francuska
Porcje Czas przygotowania
20 porcji 20 minut
Czas gotowania
30 minut
Porcje Czas przygotowania
20 porcji 20 minut
Czas gotowania
30 minut
Składniki
Ciasto
250 g czekolady(minimum 50% kakao)
150 ml wody
130 g cukru pudru
100 g masła
4 szt. jajek
30 g mąki pszennej(może być kukurydziana)
2 łyżki śmietany 18% lub 22%
1/2 łyżeczki soli
Polewa
130 g czekolady(gorzka, mleczna)
70 ml wody
10 g masła
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Czekoladę rozpuścić wraz z wodą (w kąpieli wodnej).
Do miski wlać czekoladę, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier, śmietanę, mąkę oraz sól i zmiksować na jednolitą masę.
Ubić białka, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy (około 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika, piec 30 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić (spokojnie, ciasto opada, głównie na środku, tak ma być :)).
Polewa
Połamaną w kostkę czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z wodą i masłem.
Masę lekko ostudzić (żeby nie byłą aż tak płynna) i polać nią środek ciasta, następnie łopatką rozprowadzić masę po całym cieście. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/oblednie-czekoladowe-ciasto