ßßß Cookit - przepis na pierś na dyniowej potrawce

pierś na dyniowej potrawce

nazwa

Wykonanie

Chude ale dobrze przyprawione mięsko, delikatna potrawka z dyni i kasza to nie tylko smaczny i pożywny obiad ale przede wszystkim duża porcja witamin.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
kilka pieczarek
1 zielona papryka
300 g miąższu dyni
szklanka pęczaku
1 mała cebula
szczypiorek
2 łyżki kwaśnej śmietany
ostra i słodka papryka
sól
pieprz
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
Mięso opłukać, każdą pierś podzielić na dwa płaty. Natrzeć połową czosnku, solą, pieprzem i papryką w proszku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, papryki i dynię. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Lekko posolić, smażyć chwilę po czym zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Do potrawki warzywnej dodać czosnek, przyprawić i zagęścić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko. Podawać z potrawką i mięsem. Można dodać także surówkę.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/piers-na-dyniowej-potrawce.html