ßßß Cookit - przepis na Torcik marchewkowo-ananasowy

Torcik marchewkowo-ananasowy

nazwa

Wykonanie

Jest weekend
i jak co weekend zapraszam Wszystkich na coś słodkiego i oczywiście pysznego. Tym razem za sprawą pewnej Pani Kasi padło na ananasa i co za tym idzie pyszny torcik marchewkowo-ananasowy.
Składniki:
2 jajka
100g brązowego cukru
100g białego cukru
150ml oleju (ja użyłam roztopionej margaryny)
200g drobno startej marchewki
50g posiekanych orzechów włoskich
100g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
80g wiórków kokosowych
200g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru pudru
100g kremowego serka (ja użyłam serka Turek kremowy naturalny)
50g masła lub margaryny
Jajka ubijam do podwojenia objętości i dodaję cukier. Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodaję roztopioną margarynę (lub olej) wlewając ją cienkim strumieniem i powoli. Do tak powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, wiórki kokosowe i orzechy. Miksuję na małych obrotach i dodaję mąkę w dwóch częściach wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję cynamon. Całość wylewam na wyłożoną papierem tortownicę. Piekę 1h w 150st.C.
Kremowy serek miksuję z miękkim masłem na najwyższych obrotach. Dodaję stopniowo cukier puder. Powstałą kremową polewę wkładam do lodówki.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i przestudzeniu przekrawam je w poprzek na pół i przekładam połową kremowej polewy. Resztę polewy wykładam na wierzch. Dekoruję cząstkami ananasa.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/torcik-marchewkowo-ananasowy