ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe i marchewkowe rurki

Ciasto marchewkowe i marchewkowe rurki

nazwa

Wykonanie

Przepisy, na ciasto, i na rurki znalazłam u Asi z Kwestii Smaku, są niezawodne! To także mój podwójny debiut w Festiwalu Marchewki organizowanym przez Olcik. :)
polewa
400 g cukru pudru (dałam ok. 250 g)
100 g kremowego serka, np. Philadelphia (dałam 200 g)
50 g masła
ciasto
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich (dałam po 30 g włoskich i laskowych)
75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
łyżka gorzkiego kakao
po łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować polewę: serek utrzeć z masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Przygotowany krem odstawić do lodówki.
Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Do powstałej masy dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Połączyć z przesianą mąką, kakao, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą, delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do formy 21 cm (piekłam w większej, dlatego ciasto jest niewysokie), wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 - 60 min. w temperaturze 150 stopni.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć górą ciasta i rozsmarować resztą polewy (ja większością polewy przełożyłam ciasto, żeby dodać mu trochę wzrostu ;)). Przechowywać w lodówce.
duża i gruba marchewka
szklanka wody
szklanka cukru
Marchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki obieraczką do warzyw. Wybrać około 15 najładniejszych i najszerszych pasków. Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim marchewki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 105 stopni. Paski marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Nie wyłączać piekarnika. Nawijać paski marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki. Zdejmować z łyżki i układać z powrotem na blaszce łączeniem do spodu. Piec przez 30 do 45 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/09/Ciasto-marchewkowe-i-marchewkowe-rurki.html