Wykonanie
Przepisy, na ciasto, i na rurki znalazłam u Asi z Kwestii Smaku, są niezawodne! To także mój podwójny debiut w Festiwalu
Marchewki organizowanym przez Olcik. :)
polewa400 g
cukru pudru (dałam ok. 250 g)100 g kremowego
serka, np. Philadelphia (dałam 200 g)50 g
masłaciasto2
jaja200 g
brązowego cukru150 ml
oleju roślinnego200 g drobno startej
marchewki50 g posiekanych
orzechów włoskich (dałam po 30 g włoskich i laskowych)75 g drobno pokrojonego
ananasa (świeżego lub z puszki)50 g
wiórków kokosowych200 g
mąkiłyżka gorzkiego
kakaopo łyżeczce:
cynamonu,
sody,
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotować polewę:
serek utrzeć z
masłem, stopniowo dodawać
cukier puder, cały czas ucierając. Przygotowany krem odstawić do lodówki.
Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać
cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolać ciągłym, cieniutkim strumieniem
olej.Do powstałej masy dodać
marchewkę,
ananasa,
orzechy,
wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Połączyć z przesianą
mąką,
kakao,
cynamonem,
sodą,
proszkiem do pieczenia i
solą, delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć do formy 21 cm (piekłam w większej, dlatego ciasto jest niewysokie), wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 50 - 60 min. w temperaturze 150 stopni.Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć górą ciasta i rozsmarować resztą polewy (ja większością polewy przełożyłam ciasto, żeby dodać mu trochę wzrostu ;)). Przechowywać w lodówce.
duża i gruba
marchewkaszklanka
wodyszklanka
cukruMarchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy
marchewki obieraczką do warzyw. Wybrać około 15 najładniejszych i najszerszych pasków. Zagotować
wodę z
cukrem, mieszając aż
cukier się rozpuści. Dodać paski
marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim
marchewki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 105 stopni. Paski
marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Nie wyłączać piekarnika. Nawijać paski
marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki. Zdejmować z łyżki i układać z powrotem na blaszce łączeniem do
spodu. Piec przez 30 do 45 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.Smacznego!