Wykonanie
Przepis pochodzi z książki, którą dostałam na urodziny. Zrobiłam, i wyszło pyszne! Jedynie polewę zrobiłam wg. swojego starego, sprawdzonego przepisu :)
Składniki:1 1/2 (225 g) szklanki
mąki1/2 szklanki
orzechów włoskich, posiekanych1/2 szklanki (90 g)
rodzynków (ja nie dałam)1/3 szklanki (45 g)
wiórków kokosowych1/3 szklanki (50 g) naturalnego
kakao1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki drobno startego
imbiru150 g
czekolady mlecznejszczypta
soli3 duże
jajka3/4 szklanki (150 g)
brązowego cukru1/2 szklanki (125 g)
oleju roślinnego3 szklanki (300 g) startej
marchwiPolewa:100 g
masła3 łyżki
kakao4-5 łyżek
cukru3 łyżki
wodyPiekarnik rozgrzać do 180 C. Natłuścić
masłem i oprószyć
mąką prostokątną formę o wymiarach 33x23 cm (ja robiłam w okrągłej tortownicy). Zmieszać w misce
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
wiórki kokosowe,
orzechy,
cynamon,
imbir i
sól. Rozpuścić
czekoladę w kąpieli
wodnej i odstawić do wystudzenia. W innej dużej misce ubić
jajka z
cukrem i
olejem na kremową masę. Zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo dodawać składniki suche, na zmianę z
czekoladą i marchwią. Przełożyć ciasto do formy i piec 40-50 minut.Ostudzić ciasto i w tym czasie przygotować polewę.
Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać
wodę i
cukier. Poczekać aż składniki się połączą. Na końcu dodać
kakao. Gotować na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż polewa będzie miała lekko gęstą konsystencję.Polać ciasto.Smacznego!Przepis na polewę z oryginalnego przepisu:180 g
czekolady mlecznej1 szklanka (250 g)
serka homogenizowanego2 szklanki (300 g)
cukru pudruRozpuścić
czekoladę. Odstawić do wystudzenia. Mikserem ubić
serek z
cukrem na średnich obrotach. Dodać stopioną
czekoladę i dobrze wymieszać.