ßßß Cookit - przepis na Murzynek marchewkowy

Murzynek marchewkowy

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki, którą dostałam na urodziny. Zrobiłam, i wyszło pyszne! Jedynie polewę zrobiłam wg. swojego starego, sprawdzonego przepisu :)
Składniki:
1 1/2 (225 g) szklanki mąki
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1/2 szklanki (90 g) rodzynków (ja nie dałam)
1/3 szklanki (45 g) wiórków kokosowych
1/3 szklanki (50 g) naturalnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
150 g czekolady mlecznej
szczypta soli
3 duże jajka
3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
1/2 szklanki (125 g) oleju roślinnego
3 szklanki (300 g) startej marchwi
Polewa:
100 g masła
3 łyżki kakao
4-5 łyżek cukru
3 łyżki wody
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Natłuścić masłem i oprószyć mąką prostokątną formę o wymiarach 33x23 cm (ja robiłam w okrągłej tortownicy). Zmieszać w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe, orzechy, cynamon, imbir i sól. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W innej dużej misce ubić jajka z cukrem i olejem na kremową masę. Zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo dodawać składniki suche, na zmianę z czekoladą i marchwią. Przełożyć ciasto do formy i piec 40-50 minut.
Ostudzić ciasto i w tym czasie przygotować polewę. Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać wodę i cukier. Poczekać aż składniki się połączą. Na końcu dodać kakao. Gotować na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż polewa będzie miała lekko gęstą konsystencję.
Polać ciasto.
Smacznego!
Przepis na polewę z oryginalnego przepisu:
180 g czekolady mlecznej
1 szklanka (250 g) serka homogenizowanego
2 szklanki (300 g) cukru pudru
Rozpuścić czekoladę. Odstawić do wystudzenia. Mikserem ubić serek z cukrem na średnich obrotach. Dodać stopioną czekoladę i dobrze wymieszać.
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/02/murzynek-marchewkowy.html