ßßß Cookit - przepis na ciasto marchewkowe z jagodami i sushi u siostry

ciasto marchewkowe z jagodami i sushi u siostry

nazwa

Wykonanie

To na pewno był sympatyczny piątkowy wieczór:) Zaproszeni zostaliśmy do mojej siostry na sushi - jestem pełna podziwu dla osób które potrafią tak pięknie przygotowywać posiłki:) Zresztą sami zobaczcie:)
Kiedy jesteśmy z mężem gdzieś zaproszeniu jestem prze-szczęśliwa ponieważ mogę coś upiec:) i obdarować gospodarzy wieczoru. W czwartek już planowałam co przygotuję i padło na ciasto marchewkowe znalezione na tym blogu . Był to bez wątpienia trafny wybór. Ciasto smakowało wszystkim a w domu podczas pieczenia rozniosło piękny aromat cynamonu. Jest to ciekawa propozycja na jesienne popołudnie a u nas za oknem jest właśnie taka pogoda.
Zapraszam do spróbowania tego przepisu bo naprawdę warto.
Polewa:
400 g cukru pudru (można mniej)
100 g kremowego serka, np. Philadelphia
50 g masła
Ciasto:
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) - u mnie brakło ananasa i dałam jagody był to bardzo trafny wybór:)
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
1. Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
2. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.
3. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni .
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY:
Mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.
Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.
SMACZNEGO:))
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2011/08/ciasto-marchewkowe-z-jagodami-i-sushi-u.html