Wykonanie
To na pewno był sympatyczny piątkowy wieczór:) Zaproszeni zostaliśmy do mojej siostry na sushi - jestem pełna podziwu dla osób które potrafią tak pięknie przygotowywać posiłki:) Zresztą sami zobaczcie:)
Kiedy jesteśmy z mężem gdzieś zaproszeniu jestem prze-szczęśliwa ponieważ
mogę coś upiec:) i obdarować gospodarzy wieczoru. W czwartek już planowałam co przygotuję i padło na ciasto
marchewkowe znalezione na tym blogu . Był to bez wątpienia
trafny wybór. Ciasto smakowało wszystkim a w domu podczas pieczenia rozniosło piękny aromat
cynamonu. Jest to ciekawa propozycja na jesienne popołudnie a u nas za oknem jest właśnie taka pogoda.Zapraszam do spróbowania tego przepisu bo naprawdę warto.
Polewa:400 g
cukru pudru (można mniej)100 g kremowego
serka, np. Philadelphia50 g
masłaCiasto:2
jaja200 g
brązowego cukru150 ml
oleju roślinnego200 g drobno startej
marchewki50 g posiekanych
orzechów włoskich75 g drobno pokrojonego
ananasa (świeżego lub z puszki) - u mnie brakło
ananasa i dałam
jagody był to bardzo
trafny wybór:)50 g
wiórków kokosowych200 g
mąkipo 1 łyżeczce:
cynamonu,
sody,
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:1. Ubijam
jajka do podwojenia objętości. Dodaję
cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem
olej.2. Do powstałej masy dodaję
marchewkę,
ananasa,
orzechy,
wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.3. Dodaję przesianą
mąkę,
cynamon,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.4. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni .SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY:Mikserem ucieram
serek wraz z
masłem. Dodaję
cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.SMACZNEGO:))