Wykonanie
Składniki:Polewa :200 g
cukru pudru100 g
serka homogenizowanego50 g
masła75 g
orzechów włoskichCiasto :2
jaja200 g
brązowego cukru150 ml
oleju roślinnego200 g drobno startej
marchewki50 g
wiórków kokosowych200 g
mąkipo 1 łyżeczce:
cynamonu,
sody,
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniapolewa : Mikserem ucieramy
serek wraz z
masłem. Dodajemy
cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiamy do lodówki, aby polewa lekko stężała.ciasto : Ubijamy
jajka do podwojenia objętości. Dodajemy
cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym strumieniem
olej.Do powstałej masy dodajmy
marchewkę i
wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy.Dodajemy przesianą
mąkę,
cynamon,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól, a następnie łączymy wszystkie składniki. Powstałą masę przekładamy do klasycznej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 C.Wystudzone ciasto smarujemy polewą i dekorujemy
orzechami włoskimi.