Wykonanie
Share the post "Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem
jabłkowo-
cynamonowym"Dziś przepis na niezwykle zdrowe i sycące pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem
jabłkowo-
cynamonowym, a to dlatego, że postanowiłam przyłączyć się wraz z portalem www.rodzinawformie.pl do akcji dbamy o zdrowe przyzwyczajenia. Jak możecie już słusznie wywnioskować, moim przyzwyczajeniem będzie wprowadzenie do codziennej diety jak największej ilości produktów z
mąki pełnoziarnistej, które też
będę próbowała przemycić do diety mojego ukochanego:).Temat produktów pełnoziarnistych przewija się w mediach odkąd pamiętam i nikt nie ma wątpliwości, że są zdrowe. Niestety produkty z
mąki białej, oczyszczonej i pozbawionej w procesie technologicznym większości witamin, minerałów i błonnika, wciąż cieszą się największą popularnością. Produkt pełnoziarnisty zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, np.
mąka pszenna pełnoziarnista (tzw. razowa) to zmielone całe ziarna pszenicy, czyli bielmo, zewnętrzna łuska i zarodek, dlatego jak najszybciej powinniśmy zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe.Produkty pełnoziarniste są najlepszym źródłem węglowodanów złożonych, a ich zdecydowanie najważniejszym składnikiem jest błonnik pokarmowy. Pełne ziarna zawierają również fitoestrogeny, sterole, a także witaminy oraz minerały (m.in. witaminę E, potas, wapń, żelazo i fosfor). Jedząc produkty pełnoziarniste, możesz zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom. Badania wykazały, że nieoczyszczone zboża pomagają schudnąć, gdyż zawarty w nich błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i
daje na długo uczucie sytości, zapobiegają cukrzycy typu II (regulują poziom
cukru we
krwi), obniżają ryzyko chorób
serca już nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego.Produkt pełnoziarnisty to nie tylko
pieczywo, to także
makaron razowy,
płatki owsiane, pełnoziarniste
płatki zbożowe i
muesli,
brązowy ryż, grube
kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste
herbatniki i
ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny i nie ma najmniejszego problemu z zastąpieniem nimi popularnych i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe przyzwyczajenia wcale nie są trudne do wdrożenia do codziennej rutyny, a dzięki nim można znacząco poprawić jakość życia. Więcej propozycji dobrych i zdrowych zmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/ oraz na facebooku .Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem
jabłkowo-
cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane
cukrem pudrem,
sosem karmelowym lub
konfiturą jabłkową . Pyszne!

Scroll down for recipe in English(12 standardowej wielkości muffinów)Składniki:1 3/4 szklanki
mąki pszennej razowej1/2 szklanki
mąki uniwersalnej1/2 szklanki
cukru brązowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
soli170 g
jogurtu greckiego3 łyżki
oleju1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę
jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi)3 łyżki
cukruPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC. Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami.W misce miksera wymieszaj obie
mąki,
brązowy cukier,
proszek do pieczenia,
sodę, 1 łyżeczkę
cynamonu i
sól.Dodaj
jogurt,
olej,
jajko i
wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej
mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej
mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce.W małej misce wymieszaj
jabłka z 1 łyżeczką
cynamonu i 3 łyżkami
cukru.Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając
między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia
jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu podawaj posypane
cukrem pudrem, polane
sosem karmelowym lub z
konfitura jabłkową.Smacznego!

English versionWhole wheat pull-apart apple cinnamon muffins(12 standard muffins)Ingredients:1 3/4 cup whole wheat
flour1/2 cup all-purpose
flour1/2 cup brown sugar1 tsp baking powder1 tsp baking
soda1 tsp +1 tsp cinnamon1/2 tsp sea salt170 g greek
yogurt3 tablespoons oil1 egg1 teaspoon vanilla extract1 1/2 cup diced into 1 cm cubes apples, peeled3 tbsp sugarPreparation:Preheat oven to 180 oC. Grease standard muffin pan.In a stand mixer, combine whole wheat
flour, all-purpose
flour, brown sugar, baking powder, baking
soda, 1 tsp cinnamon and sea salt.Add in
yogurt, oil, egg and vanilla. Mix until dough is formed. The dough should
seem dry if its too runny add
more flour. On a heavily floured surface, roll out dough into a rectangle, about 0,5 cm thick. Slice rolled out dough into squares that will fit into your muffin tin.In a small bowl mix diced apple, 1 tsp cinnamon and 3 tbsp sugar.Stack 4-5 squares of dough with ½ tsp of apple fillig between each layer and place layered slices into a greased muffin tin. Bake for 25 minutes.Enjoy!

Share the post "Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem
jabłkowo-
cynamonowym"



