Wykonanie
Ciasto
marchewkowe to jedno z nielicznych albo nawet jedyne ciasto,którym mogłabym zajadać się bez opamiętania, mimo, że nie ma w nim ani grama
czekolady.Dzisiaj proponuje w wygodnej wersji muffinkowej. :)Babeczki są bardzo wilgotne, mięciutkie i sprężyste :)Składniki na 18 sztuk:4
jajka1,5 szklanki
brązowego cukruszklanka
oleju2 szklanki
mąki2 szklanki startej
marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże
marchewki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Ciasto przygotowujemy tak samo jak tutaj .
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy
olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy
mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy ekstrakt
waniliowy, proszek i
sodę oraz dosypujemy
cynamon. Dodajemy startą
marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papilotki, które wypełniamy
ciastem do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min.Smacznego! ;)Chocoholiczka