ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe to jedno z nielicznych albo nawet jedyne ciasto,
którym mogłabym zajadać się bez opamiętania, mimo, że nie ma w nim ani grama czekolady.
Dzisiaj proponuje w wygodnej wersji muffinkowej. :)
Babeczki są bardzo wilgotne, mięciutkie i sprężyste :)
Składniki na 18 sztuk:
4 jajka
1,5 szklanki brązowego cukru
szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże marchewki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy tak samo jak tutaj .
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papilotki, które wypełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min.
Smacznego! ;)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/02/marchewkowe-muffiny.html