Wykonanie
Ciasto
marchewkowe okazało się absolutnym
hitem wśród moich przyjaciół, więc kolejna porcja tego przepysznego, mięciutkiego wypieku w wersji lżejszej, bez kremowego
mascarpone, ale za to z dodatkiem delikatnej
białej czekolady... Jeżeli nie spróbowaliście jeszcze pierwszej wersji spróbujcie koniecznie tej. Naprawdę warto. :)Składniki na ciasto:4
jajka1,5 szklanki
brązowego cukruszklanka
oleju2 szklanki
mąki2 szklanki startej
marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże
marchewki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:tabliczka
białej czekoladyszczypta
cynamonuWykonanie:
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy
olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy
mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i
sodę oraz dosypujemy
cynamon.Dodajemy startą
marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w blaszce 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st. 40-60 min, w zależności od piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).
Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Upieczone i lekko ostudzone ciasto, oblewamy
czekoladą i posypujemy
cynamonem.Smacznego! :)