Wykonanie
![](/Data/Images/chocoholiczka.blogspot.com\2013_slash_03_slash_wielkanocna-babka-marchewkowa-z-nuta/l/-881862910.JPG)
Uwielbiane przez nas ciasto
marchewkowe, by znaleźć się na świątecznym
stole potrzebowało bardziej odświętnej formy.Zmodyfikowałam lekko sprawdzone przepisy na ciasta
marchewkowe (klik i klik) i przelałam do formy na babkę.Otrzymałam babę wilgotną, bardzo sprężystą i w wesołym,
pomarańczowym kolorze.Idealnie na święta :).Oczywiście
będę ją robić jeszcze raz, bo ta wczorajsza zniknęła do ostatniego okruszka :).Składniki :5
jajek1,5 szklanki
brązowego cukruszklanka
oleju2,5 szklanki
mąki2,5 szklanki startej
marchewki (na grubych oczkach, ok. 3-4 duże
marchewki)świeżo wyciśnięty sok z jednej
pomarańczy1 łyżka ekstraktu z
pomarańczy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:2 łyżki
śmietanki 18%1 łyżka drobnego
cukru50 g posiekanej
białej czekolady![](/Data/Images/chocoholiczka.blogspot.com\2013_slash_03_slash_wielkanocna-babka-marchewkowa-z-nuta/l/-130703559.JPG)
Wykonanie:
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy
olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy
mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Wlewamy
sok pomarańczowy i ekstrakt z
pomarańczy. Łączymy. Dodajemy proszek i
sodę oraz dosypujemy
cynamon, dokładnie mieszamy.
![](/Data/Images/chocoholiczka.blogspot.com\2013_slash_03_slash_wielkanocna-babka-marchewkowa-z-nuta/l/1336238307.JPG)
Dodajemy startą
marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Przelewamy do formy na babkę. Jeżeli używamy metalowej formy, przed wlaniem ciasta dokładnie smarujemy ją
masłem i wysypujemy
kaszą manną, jeśli dysponujemy formą silikonową, tę czynność pomijamy.Pieczemy w temperaturze 180 st. 60 min. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).
![](/Data/Images/chocoholiczka.blogspot.com\2013_slash_03_slash_wielkanocna-babka-marchewkowa-z-nuta/l/-1408355902.JPG)
Gotową babkę wyciągamy z piekarnika, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do przestudzenia.Tymczasem w małym rondelku podgrzewamy dwie łyżki
śmietanki 18% z łyżką
cukru, dodajemy posiekaną
białą czekoladę i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
![](/Data/Images/chocoholiczka.blogspot.com\2013_slash_03_slash_wielkanocna-babka-marchewkowa-z-nuta/l/1361476807.JPG)
Ciasto po przestudzeniu (min 30 min) delikatnie wyciągamy z formy i oblewamy przygotowaną polewą z
białej czekolady.Pomysł bierze udział w konkursie u Veggie :) Zapraszam do udziału, stwórzmy bazę wielkanocnych przepisów :).Smacznego! :)Chocoholiczka
![](/Data/Images/chocoholiczka.blogspot.com\2013_slash_03_slash_wielkanocna-babka-marchewkowa-z-nuta/l/1269904474.JPG)
![](/Data/Images/chocoholiczka.blogspot.com\2013_slash_03_slash_wielkanocna-babka-marchewkowa-z-nuta/l/-1961748000.JPG)