Wykonanie
Galaretka drobiowa to kolejne klasyczne danie które gości na przyjęciach, urodzinach i imprezach.Przygotowana w formie tymbalików efektowniej wygląda na talerzu a przy tym jest dużo wygodniejsza do podania.
SKŁADNIKI :2
udka z kurczaka2
marchewkikawałek
selera1
pietruszka3 liście
poraliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnkach
sól,
pieprz mielony do smakuDODATKOWO :2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2
jajka ugotowane na twardo
groszek z puszki
żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu
natka pietruszkiocet do podaniaZ podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy
mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości.Z
mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy.
Wywar z
mięsa przecedzamy przez sitko ( powinno byc jego około 1 i 1/2 litra )doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i dodajemy zmiażdżony
czosnek.Wsypujemy
żelatynę do gorącego rosołu i mieszamy aż się rozpuści.Do
wywaru wsypujemy całe
mięso.
Marchewkę i
jajka kroimy w plastry.Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku
marchewki,
jajka i porcji
groszku. Wlewamy po małej chochelce galarety, można również posypać
natką pietruszki.Zimne
galaretki odkładamy do lodówki na kilka godzin aż zastygnią.Tymbaliki wyjmujemy z foremek, podajemy udekorowane
sałatą,
natką i
cytryną.