ßßß Cookit - przepis na TYMBALIKI DROBIOWE

TYMBALIKI DROBIOWE

nazwa

Wykonanie

Galaretka drobiowa to kolejne klasyczne danie które gości na przyjęciach, urodzinach i imprezach.
Przygotowana w formie tymbalików efektowniej wygląda na talerzu a przy tym jest dużo wygodniejsza do podania.
SKŁADNIKI :
2 udka z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
3 liście pora
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
sól, pieprz mielony do smaku
DODATKOWO :
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 jajka ugotowane na twardo
groszek z puszki
żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu
natka pietruszki
ocet do podania
Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości.
Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy.
Wywar z mięsa przecedzamy przez sitko ( powinno byc jego około 1 i 1/2 litra )doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek.
Wsypujemy żelatynę do gorącego rosołu i mieszamy aż się rozpuści.
Do wywaru wsypujemy całe mięso.
Marchewkę i jajka kroimy w plastry.
Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku marchewki, jajka i porcji groszku. Wlewamy po małej chochelce galarety, można również posypać natką pietruszki.
Zimne galaretki odkładamy do lodówki na kilka godzin aż zastygnią.
Tymbaliki wyjmujemy z foremek, podajemy udekorowane sałatą, natką i cytryną.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/tymbaliki-drobiowe.html