Wykonanie
Sezon
pomidorowy trwa, więc dzisiaj faszeruję
pomidory, oczywiście najlepsze nasze polskie z
pola, słodkie i pachnące. Farsz bardzo prosty ;
ryż,
pieczarki i
ser. Po zapieczeniu smaki świetnie się łączą z
pomidorami a samo danie syte i pyszne :)
SKŁADNIKI :7 dojrzałych
pomidorów20 dkg
pieczarek1 mała
cebula2 łyżki
oleju1 woreczek
ryżu brązowego, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu20 dkg
sera żółtego1
jajkosól,
pieprz, jarzynka do smaku
natka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, wydrążamy środki. Miąższ z pestkami przecedzamy, odlewamy sok który będzie potrzebny do zapiekania.
Pieczarki szatkujemy,
cebulkę drobno kroimy, podpiekamy na
oleju, przyprawiając
solą i
pieprzem.Ugotowany
ryż mieszamy w miseczce z podpieczonymi
pieczarkami, dodajemy
przyprawy, wbijamy
jajko i dodajemy większość
startego sera, oraz pokrojoną
natkę pietruszki, mieszamy.
Pomidory napełniamy farszem, posypujemy wierzch resztą
startego sera, przykrywamy kapeluszami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na dno naczynia wlewamy
sok pomidorowy, przyprawiony odrobiną jarzynki.Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku do 180-190 *C,przez około 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika, polewamy
pomidorki po wierzchu powstałym sosem.