ßßß
Cookit - przepis na Maccheroni z cukinią, kaparami, sardynkami i koprem.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Maccheroni z cukinią, kaparami, sardynkami i koprem.
Składniki
Makaron
Sardynka w oleju
Śmietana kremówka
Ser mascarpone
Koper
Anchois
Cukinia
Kapary
Czosnek askaloński
Czosnek
Oliwa z oliwek
Białe wino
Sól
Pieprz
Woda
Wykonanie
Składniki dla 3 osób:300 g
makaronu
maccheroni1 puszka
sardynek w oleju
100 ml
śmietany kremówki
czubata łyżka
mascarpone
pół pęczka
kopru
, posiekanego4 filety
anchois
1 średnia
cukinia
4 łyżeczki
kaparów
2
szalotki
, w kostkę2 ząbki
czosnku
2 łyżki
oliwy
do smażenia50 ml
białego wina
sól
i
pieprz
100 ml
wody
z gotowania
makaronu
Na
oliwie
usmażyć
cebulę
i
czosnek
. Kiedy będą szkliste dodać
kapary
i
anchois
.
Cukinię
przekroić wzdłuż, na cztery części i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię i zwiększyć ogień. Podlać
winem
i smażyć około 5 minut (
cukinia
powinna pozostać chrupka). Ugotować
makaron
, 2 minuty krócej, niż zaleca producent. Do warzyw na patelni dodać
sardynki
, osączone z
oleju
, obrane z kręgosłupów i skóry,
mascarpone
i
śmietanę
. Delikatnie wymieszać. Bezpośrednio z garnka przełożyć
makaron
i dolać
wodę
z gotowania. Zwiększyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Wymieszać z
koprem
i podawać w głębokich talerzach.
Źródło:
http://gotujekomus.blogspot.com/2014/08/maccheroni-z-cukinia-kaparami.html
Przepisy powiązane
Fussili z cukinią, tuńczykiem i kaparami. BLW
Fussili z cukinią, tuńczykiem i kaparami. BLW
Ragout z podgrzybków
Ragout z podgrzybków
Makaron z cukinią- proste i szybkie danie wegetariańskie
Składniki powiązane (0)