Wykonanie

Mam nadzieję, że większość z Was spełnia swój wiosenny obowiązek i zajada się
szparagami. Ale przecież nie samymi człowiek żyje i mimo, że to dobro absolutne nie należy gardzić innymi warzywami.
Cukinię możemy jeść cały rok, ale taka
młoda, ze skórką, jest też grzechu warta. Sezon otworzyła w
makaronie. Jej smak oczarował debiutującego, na scenie kulinarnej, Kacpra, zdjęcia wskazują, że jest na bardzo zaawansowanym poziomie jedzenia,
makaronów zwłaszcza.

Składniki na 3 dorosłe porcje i jedną mniejszą, ale tylko troszkę:3/4 opakowania
makaronu fusilli2 małe
cukinie, w półplasterki1 puszka
tuńczyka w kawałkach, w
oleju1 łyżka posiekanych
kaparów4 filety
anchois, posiekane3
szalotki, w kostkę1 duży ząbek
czosnku, w plastry2 czubate łyżki
mascarpone50 ml
śmietany kremówki1 szklanka
wody z gotowania
makaronuwiórki
parmezanu, do posypaniaświeży
pieprz, do posypaniaNa łyżce
oleju z
tuńczyka zeszklić
szalotkę i
czosnek. Dodać
kapary, fileciki i
cukinię. W tym czasie gotować
makaron. Kiedy
cukinia zwiotczeje, dodać
mascarpone i
śmietanę. Wymieszać, dodać
makaron (bezpośrednio z garnka, z połową
wody) i
tuńczyka. Dolać
wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Ostatnią dodać
natkę pietruszki, a
serem posypać talerze.

