Wykonanie
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Może warto pomyśleć o jakimś miłosnym deserze? :) Chyba większość z Was zgodzi się ze mną, że sezon
truskawkowy jest zdecydowanie za krótki! Na szczęście do tego
truskawkowego sernika ze spokojem możemy użyć
owoców mrożonych. Smakołyk ten nie tylko pozwoli nam przenieść się na chwilę w cieplejsze miesiące roku, to jeszcze podbije
serce niejednego amatora słodkości! Połączenie lekkiej, delikatnej truskawkowej pianki oblanej orzeźwiającą
galaretką i
orzechowo-
czekoladowego spodu sprawi, że nawet najwybredniejsze podniebienia będą zaspokojone. P.s. jak tylko pojawią się świeże
truskawki, zachęcam do wypróbowania tego przepisu ponownie! :) Przepis na ten obłędny sernik pochodzi z bloga Moje Wypieki – od siebie dodałam
galaretkę. :)
Składniki: na tortownicę o średnicy 22-24 cmSpód:150 – 200 g digestive w gorzkiej
czekoladzie70 -80 g
orzechów włoskich40 -50 g
masłaMasa:500 g
truskawek (możemy również użyć mrożonych)2 łyżki
soku z cytryny1 szklanka
jogurtu naturalnego1 szklanka
śmietany kremówki1/4 szklanki
miodu3 -4 łyżki
cukru (w zależności od słodkości
truskawek)2,5 łyżki Z CZUBEM
żelatyny1/4 – 1/3 szklanki
wodyGalaretka truskawkowaWykonanie:Spód: wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i miksujemy na mokry piasek. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że jest silikonowa), masę
ciastkową wciskamy w spód i wyrównujemy.Masa:
żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej
wody (1/4 – 1/3 szklanki). W dużej misce umieszczamy
truskawki (jeśli używamy mrożonych, to ich wcześniej nie rozmrażamy)
sok z cytryny,
jogurt, kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej),
miód,
cukier,
żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód
ciasteczkowy i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretka:
galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy masa truskawkowa trochę stężeje, a
galaretka nieco przestygnie wykładamy ją na ciasto. Wkładamy sernik z powrotem do lodówki (jeśli
galaretki będzie za dużo, nadmiar możemy przełożyć do salaterek podjadać, gdy najdzie nas ochota ;) )Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)