Wykonanie
Pyszny, delikatny ,
truskawkowy sernik. Zmieniłam nieco składniki
spodu, głównie ze względu na domowe zapasy. Używałam
żelatyny w płatkach a nie sypkiej. W przepisie podaję jednak
żelatynę zwykłą tak jak w oryginale, gdyż jest ona bardziej popularna.Przepis ze strony Moje Wypieki
Składnikina spód:140 g
herbatników70 g
masła na masę:500 g świeżych
truskawek2 łyżki
soku z cytryny1 szklanka
jogurtu naturalnego1 szklanka
śmietany kremówki1/4 szklanki
miodu ( dałam mniej)3 łyżki
cukru (dałam mniej)2,5 łyżki
żelatyny (użyłam
żelatyny w listkach - 12 listków)1/4 - 1/3 szklanki
wodyprzygotowanieSkładniki
spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z
ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić
truskawki,
sok z cytryny,
jogurt, kremówkę (bez ubijania),
miód,
cukier,
żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z
ciastek i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować. Smacznego!Uwagi: Po wymieszaniu składników, masy wyszło ok 1 l. I dla takiej ilości można przyjąć ilość
żelatyny. Używałam
żelatyny w listkach, po namoczeniu, rozpuściłam ją w 1/4 szklanki podgrzanego
wina.Zgodnie z opisem na opakowaniu, ilość listków
żelatyny których użyłam to 6 szt na 500 ml płynu.