Wykonanie
Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne
truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi
owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem
truskawkowym i
białą czekoladą.
Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki
truskawkowy mus wspaniale smakuje w połączeniu ze
śmietankowo-
waniliowym wypełnieniem i kleksami
białej czekolady. Całość jest lekka i znika błyskawicznie, a moje Dzieci były wprost zachwycone tym deserem:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ:300 g
śmietany kremówki 36%1,25 szklanki
cukru pudru1
laska wanilii1/3 szklanki
wody + 3 łyżki4 łyżeczki
żelatynySKŁADNIKI NA MUS
TRUSKAWKOWY:400 g
truskawek2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny4 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki
wody4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
wodySKŁADNIKI NA SPÓD
CIASTECZKOWY:200 g
herbatników (użyłam Petitki)150 g
masłaDODATKOWO:50 g białej c
zekoladyWYKONANIE:SPÓD
CIASTECZKOWY:
Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone
masło, wymieszaj całość dokładnie.Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą
ciasteczkową, dobrze doklepując dno i brzegi formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty.PANNA COTTA:W garnuszku podgrzej
śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w 1/3 szklanki i 3 łyżkach wrzącej
wody żelatynę, dokładnie zamieszaj.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i dorzuć ziarenka do
śmietanki. Dosyp
cukier puder. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do lekkiego zagotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.Ostudzoną masę przelej ostrożnie na spód
ciasteczkowy i wsadź do lodówki do całkowitego stężenia (min. 2 h).MUS
TRUSKAWKOWY:
Truskawki obierz z szypułek i zmiksuj na gładko wraz z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny. Przelej do garnka i całość lekko zagotuj.Dodaj do zmiksowanej masy
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki
wody, zamieszaj. Masa truskawkowa powinna zgęstnieć.Teraz dodaj do niej
żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej
wody, wymieszaj całość, zdejmij z ognia, pozostaw do przestudzenia.Gdy masa panna cotta stężeje całkowicie, a mus
truskawkowy ostygnie, wylej go na nią ostrożnie. Wsadź ponownie do lodówki do stężenia (min.2 h).Gotową tartę ozdób kleksami z roztopionej w kąpieli
wodnej białej czekolady i ozdób
truskawkami. Gotowe! Smacznego!