ßßß Cookit - przepis na Babeczki jak puch

Babeczki jak puch

nazwa

Wykonanie

Byłam, widziałam go i słyszałam. Co z tego, że przemokłam? Kto to będzie pamiętał. Przecież nie wszystko musi być doskonałe. No i babeczki też nie były, nie umiałan truskawek ułożyć idelanie na zakładkę, masa do tego pewnie podczas wlewania była za płynna, ale co z tego. Liczy się smak (no przynajmniej tym razem) "... You make me feel so sweet ..." Było bosko i na koncercie i podczas jedzenia.
Przepis zdaje się z "Kobiety i życie" - nie pamiętam bo tylko spisałam go na kartkę :)
Składniki:
50 dag truskawek
5 łyżeczek żelatyny
25 dag serka mascarpone (lub wersja mniej kaloryczna - jogurtu naturalnego – dałam jogurt)
5 dag cukru
4 łyżki soku z cytryny
20 dag / 200 ml śmietany kremówki
12 dag masła
5 dag herbatników migdałowych
15 dag biszkoptów
Wykonanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. 6 filiżanek (200 ml) wyłożyć folią. Spód i boki przykryć plasterkami truskawek (na zakładkę; 25 dag). Drugą połowę truskawek zmiksować z serkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać łyżkę masy serowej, wymieszać i połączyć z pozostałą masą. Całość wymieszać z ubitą śmietaną. Napełnić filiżanki do 4/5. Stopić masło, zmielić herbatniki i biszkopty i wymieszać ze stopionym masłem. Rozkładać na tężejącym kremie. Docisnąć. (Ja nie dodałam spodu z herbatników, robiłam samą masę jogurtową, żeby było mniej kaloryczne). Chłodzić 12 godzin
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/06/Babeczki-jak-puch.html