Wykonanie
17 Maja 2014 Gotowanie ze stylemSernik na zimno z
wiśniami z dodatkiem
jogurtu i
serka mascarpone na kruchym
migdałowym spodzie. Lekki i kremowy, bardzo dobrze się kroi. Do sernika można użyć
owoce różnego typu, nie tylko
wiśnie, dobrze jest wówczas odpowiednio dobrać kolor
galaretki do koloru
owoców. Deser bardzo dobry i nie tylko na upalne dni. Polecam!
Składniki :2 szklanki
jogurtu naturalnego250 dag
serka mascarpone200 g
śmietany 30%4 łyżeczki
żelatyny1/2 szklanki
cukru100 g
białej czekolady16 g
cukru wanilinowego200 g
wiśni w
syropie, mrożonych bądź z kompotu2 opakowania
galaretki wiśniowejSpód:200 g
herbatników4 łyżki mielonych
migdałów70 g
masłaSposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno za pomocą miksera bądź tłuczka, domieszać zmielone bądź bardzo drobno posiekane
migdały.
Masło rozpuścić w rondlu, dodać do
herbatników, dokładnie wymieszać, następnie całą masę wyłożyć na spód tortownicy i docisnąć.
Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się
wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki gorącej
wody, odstawić do przestygnięcia.
Jogurt wymieszać z
serkiem mascarpone, roztopioną
czekoladą ,
cukrem i
cukrem wanilinowym.
Śmietanę ubić na sztywno, następnie połączyć z masą
jogurtową (nie mieszać mikserem zbyt długo, tylko do połączenia się składników).
Żelatynę rozpuścić podgrzewając, połączyć z kremem (wylać go na wcześniej przygotowany spód z
herbatników), wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu.Na
masie serowej ułożyć obok siebie
wiśnie odsączone z zalewy, następnie zalać je zimną
galaretką (nie musi być stężała).Sernik wstawić do lodówki, po kilku godzinach kiedy
galaretka stężeje wyjąć i pokroić.