ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu „chodził” za mną sernik na zimno . Nie mogłam się zdecydować, który zrobić aż w końcu padło na sernik na zimno z truskawkami na bazie serka mascarpone.
To był strzał w dziesiątkę, bo sernik jest bardzo kremowy, puszysty i trudno poprzestać na jednym kawałku.
Gorąco polecam!!
spód:
200 g herbatników typu digestive z czekoladą
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka nutelli
1 łyżka masła
masa sernikowa:
750g truskawek
250g serka mascarpone
330g jogurtu naturalnego typu greckiego
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
polewa truskawkowa:
250g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Herbatniki rozkruszyć na piasek, dodać migdały.
Masło rozpuścić razem z nutellą i dodać do herbatników, wymieszać i wyłożyć spód tortownicy (∅26cm) wyłożonej folią spożywczą.
Ciasto docisnąć, wyrównać i wystudzić.
Truskawki zmiksować na puree i dosłodzić do smaku.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Zimny jogurt połączyć z serkiem i zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji.
Do masy serowej dodać truskawki, zmiksować.
Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, dodać do niej 2 łyżki masy serowej , wymieszać po czym żelatynę dodać do masy serowej.
Zmiksować do połączenia składników i lekkiego stężenia.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i odstawić do stężenia.
Truskawki na polewę zmiksować na puree, dosłodzić cukrem.
Do truskawek dodać żelatynę i odstawić do lekkiego napęcznienia po czym całość lekko podgrzać aż żelatyna się rozpuści.
Polewę lekko przestudzić i wylać na sernik.
Polewa ma być lekko płynna co dodaje uroku sernikowi.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/sernik-na-zimno-z-truskawkami