Wykonanie
Od dłuższego czasu „chodził” za mną sernik na zimno . Nie mogłam się zdecydować, który zrobić aż w końcu padło na sernik na zimno z
truskawkami na bazie
serka mascarpone.To był strzał w dziesiątkę, bo sernik jest bardzo kremowy, puszysty i trudno poprzestać na jednym kawałku.Gorąco polecam!!
spód:200 g
herbatników typu digestive z
czekoladą2 łyżki mielonych
migdałów1 łyżka nutelli1 łyżka
masłamasa sernikowa:750g
truskawek250g
serka mascarpone330g
jogurtu naturalnego typu greckiego4 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynypolewa truskawkowa:250g
truskawek2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru pudruHerbatniki rozkruszyć na piasek, dodać
migdały.
Masło rozpuścić razem z nutellą i dodać do
herbatników, wymieszać i wyłożyć spód tortownicy (∅26cm) wyłożonej folią spożywczą.Ciasto docisnąć, wyrównać i wystudzić.
Truskawki zmiksować na puree i dosłodzić do smaku.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody i odstawić do napęcznienia.Zimny
jogurt połączyć z
serkiem i zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji.Do masy serowej dodać
truskawki, zmiksować.
Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, dodać do niej 2 łyżki masy serowej , wymieszać po czym
żelatynę dodać do masy serowej.Zmiksować do połączenia składników i lekkiego stężenia.Masę
serową wyłożyć na
ciasteczkowy spód i odstawić do stężenia.
Truskawki na polewę zmiksować na puree, dosłodzić
cukrem.Do
truskawek dodać
żelatynę i odstawić do lekkiego napęcznienia po czym całość lekko podgrzać aż
żelatyna się rozpuści.Polewę lekko przestudzić i wylać na sernik.Polewa ma być lekko płynna co dodaje uroku sernikowi.Smacznego!!