Wykonanie
Ciasto
jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest
ciastem, które łączy w sobie kilka smaków -
słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze
śmietanki, niewielkiej ilości
mleka i
cukru (typową masę kajmakową przygotowuje się z
mleka i
cukru, trwa to jednak dłużej, dlatego ja wykorzystuję szybki sposób z wykorzystaniem
śmietanki - smakuje bardzo podobnie, chociaż jej kolor nie jest tak ciemny jak gotowych mas, które można kupić), lekko
cynamonowy smak grysiku oraz
jogurtową świeżość pianki powstałej z połączenia
jogurtu i
śmietanki 30%.
Składniki:masa grysikowa0,5l
mleka5 łyżek
cukruopakowanie
cukru wanilinowego6 łyżek grysiku0,5 łyżeczki
cynamonu200g
masłamasa kajmakowa I120 ml
śmietanki 30%30 ml
mleka1 szklanka
cukru50g
masłajogurtowa pianka350g
jogurtu naturalnego250g
śmietanki 30%3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki zimnej
wody2 łyżki gorącej
wodymasa kajmakowa II(2 łyżki
cukru, 4 łyżki
śmietanki 30%, 4 łyżki
mleka, łyżka
masła)20-30 sztuk
herbatników na blachę o wymiarach15x28cm lub 2 blaty
miodoweAmbitnym polecam wykonanie tego ciasta z blatami miodowymi zamiast
herbatników, sposób ich wykonania znajdziecie w przepisie na miodownik z
orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta
jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu
spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować w lodówce około 2-3dni, po tym czasie blaty zmiękną, a wszystkie warstwy połączą się
smakowo w idealną całość.Wykonanie:MASA GRYSIKOWA-z
mleka odlać 0,5 szklanki, dodać do niej grysik, dokładnie wymieszać- resztę
mleka zagotować z
cukrami i
cynamonem- gdy
mleko się zagotuje, wlać
mleko z grysikiem, mieszając, aby nie powstały grudki, gotować 2-3 minuty, aż
budyń lekko zgęstnieje-
budyń grysikowy ostudzić, po tym czasie zdjąć zaschniętą warstwę z wierzchu-
masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu grysikowego cały czas miksując- spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia (warto posmarować pierw blachę tłuszczem, dzięki temu papier się przylepi)- na spód wyłożyć część
herbatników (mogą być ułożone w całości lub pokruszone drobniej, ja zazwyczaj kruszę je na dość drobne kawałki, dzięki temu lepiej nasiąkają masą, jaką na nie nakładam, tworząc zwartą
ciasteczkową warstwę) lub ułożyć pierwszy blat
miodowy- na
herbatniki (blat
miodowy) wyłożyć delikatnie masę grysikową, na nią położyć kolejną warstwę pokruszonych lub całych
ciasteczek (drugi blat), przyciskając je do masy, dzięki temu szybciej zmiękną- całość schłodzić w lodówce
MASA KAJMAKOWA-
śmietankę i
mleko przelać do rondelka z grubym dnem, dodać
cukier i gotować na małym ogniu przez 20-40 minut, co jakiś czas mieszać uważając, żeby powstająca masa nie zaczęła się przypalać ani przywierać do dna garnka, zwłaszcza pod koniec, kiedy masa zaczyna gęstnieć- gdy masa zgęstnieje i przyjmie lekko brązową barwę (kolor
kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając-
masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem- masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach, które rozłożyliśmy na
masie grysikowej, będzie ona tworzyć cienką warstwę, jest jednak na tyle słodka, że wystarczy jej tyle w cieście
PIANKA JOGURTOWA-
żelatynę zalać zimną
wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, następnie dodać gorącą
wodę i ponownie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia-
cukier rozpuścić w rondlu tworząc karmel, gdy przyjmie złoty kolor (trzeba uważać, żeby karmel się nie przypalił, bo wtedy nasz kajmak będzie miał niedobry gorzki smak), dodać powoli
mleko i
śmietankę;
cukier może zamienić się w stały karmel, lecz podczas gotowania ponownie się rozpuści - gotować, aż płyny trochę odparują tworząc kremową konsystencję, na koniec dodać łyżkę
masła i dokładnie wymieszać-
jogurt przełożyć do miski, dodać ostudzony kajmak i wymieszać/zmiksować- kremówkę ubić na sztywno- do
jogurtu dodać ostudzoną
żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji-
jogurtową masę przelać do ubitej kremówki i wymieszać, całość przelać na wysmarowaną wcześniej na cieście masę kajmakową- ciasto schładzać w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia pianki jogurtowej, choć najlepiej smakuje, gdy poleży tam co najmniej 1 dobę (lub 2-3 dni w przypadku blatów
miodowych)
Możemy ugotować jedną wspólną masę wybierając jeden ze sposobów, tzn. gotując wszystko razem lub karmelizując pierw
cukier, musimy jednak zmienić trochę proporcje, gdyż pierwsza masa jest bardzo gęsta, typowa dla ciast takich jak mazurek, a druga - rzadsza, warto więc zmniejszyć ilość
cukru w pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki
cukru a nie całą.Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić w naczyniu/rondelku do garnka z gorącą
wodą, dzięki temu nasz kajmak tak szybko nie stwardnieje.
Ciasto
jogurtowo-grysikowe z masą kajmakową jest
ciastem dość pracochłonnym, jednak efekt jest bardzo smaczny; poszczególne warstwy się uzupełniają, masa z domowym
kajmakiem jest mocno słodka, natomiast jej
słodycz świetnie równoważy pianka jogurtowa, do której poza niewielką ilością kajmaku nie dodajemy
cukru.