ßßß
Składniki:4 – 6 porcji400 g makaronu farfalle (kokardki)800 g dyni (waga samego miąższu)450 g pieczarek350 g piersi z indyka (może być również pierś z kurczaka)15 g świeżego imbiru (waga ze skórką)pęczek natki pietruszki250 ml śmietanki 18% uht3 ząbki czosnku½ papryki chili½ cebulisólpieprz2 łyżki oliwyWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię i pierś z indyka kroimy w grubą kostkę, natkę oraz papryczkę chili drobno siekamy, a pieczarki oraz imbir obieramy i kroimy plasterki.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem i imbirem. Po chwili dodajemy dynię. Gdy dynia się zarumieni podlewamy całość wodą (około 200 – 250 ml). Gotujemy dopóki dynia nie zmięknie, po czym przekładamy ją razem z cebulą, czosnkiem i imbirem do pojemnika blendera i blendujemy na puree.Do puree dolewamy śmietankę i ponownie miksujemy. Tak przygotowany sos dyniowo-śmietanowy przekładamy z powrotem na patelnię.Dorzucamy pieczarki, indyka, natkę i chili. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie indyk będzie gotowy, a pieczarki puszczą sok.Doprawiamy solą i pieprzem.W trakcie przygotowywania sosu gotujemy makaron al dente. Ugotowany przekładamy do talerzy i polewamy sosem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ