Wykonanie
Generalnie nie przepadam za jesienią. Robi się ciemno, zimno, mokro i w ogóle tak jakoś… ughh. Ale jest kilka rzeczy, które jesień ma w sobie na plus. Jedną z nich są
dynie :) Uwielbiam korbole (określenie na
dynię z gwary poznańskiej :) głównie za ich uniwersalność, za ich słodkawy, nietuzinkowy smak, za skojarzenie z Halloween, które lubię i za to, że ładnie wyglądają :) Dlatego,
Panie i Panowie, sezon
dyniowy uważam za otwarty! Kupiłam właśnie pierwszą w tym roku, przekroiłam na cztery kawałki i po kolei po nie sięgam. Pierwsza ćwiartka stała się… bazą sosu do
makaronu. Nietypowo, co? A idealnie sprawdziła się w tej roli :) W towarzystwie m.in.
pieczarek,
kurczaka i
imbiru wytworzyła się na talerzu sielankowa i wesoła atmosfera, która wprawia
kubki smakowe w bardzo dobry nastrój :) Na przekór wszechogarniającej ciemnicy i zimnicy.
Składniki:4 – 6 porcji400 g
makaronu farfalle (kokardki)800 g dyni (waga samego miąższu)450 g
pieczarek350 g piersi z
indyka (może być również
pierś z kurczaka)15 g świeżego
imbiru (waga ze skórką)pęczek
natki pietruszki250 ml
śmietanki 18% uht3 ząbki
czosnku½
papryki chili½
cebulisólpieprz2 łyżki
oliwyWykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a
czosnek przeciskamy przez praskę.
Dynię i pierś z
indyka kroimy w grubą kostkę,
natkę oraz
papryczkę chili drobno siekamy, a
pieczarki oraz
imbir obieramy i kroimy plasterki.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, podsmażamy na niej
cebulę z
czosnkiem i
imbirem. Po chwili dodajemy
dynię. Gdy
dynia się zarumieni podlewamy całość
wodą (około 200 – 250 ml). Gotujemy dopóki
dynia nie zmięknie, po czym przekładamy ją razem z
cebulą,
czosnkiem i
imbirem do pojemnika blendera i blendujemy na puree.Do puree dolewamy
śmietankę i ponownie miksujemy. Tak przygotowany sos
dyniowo-
śmietanowy przekładamy z powrotem na patelnię.Dorzucamy
pieczarki,
indyka,
natkę i
chili. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie
indyk będzie gotowy, a
pieczarki puszczą sok.Doprawiamy
solą i
pieprzem.W trakcie przygotowywania sosu gotujemy
makaron al dente. Ugotowany przekładamy do talerzy i polewamy sosem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ