Wykonanie
Witajcie. Dziś u nas gorąco, jest też sezon na
ogórki, więc robiliśmy
przetwory. Poniżej podaję przepis na
ogórki kiszone z
czosnkiem,
koprem i
chrzanem ;)
Potrzebne składniki :
chrzankoperczosnekogórkiwodasól kamienna spożywczaSposób wykonania:
Ogórki dokładnie myjemy.Zostawiamy je w wannie napuszczonej z
wodą, dzięki temu nie będą puste w środku.
Czosnek obieramy.
Chrzan myjemy i także obieramy.Do każdego słoika wrzucamy jeden ząbek
czosnku, gałązkę
kopru, trochę
chrzanu.Przygotowujemy zalewę - na 1 litr
wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę
soli kamiennej.
Ogórki układamy w słoikach pionowo, jeden obok drugiego.Zalewamy zalewą aż do samego wierzchu słoika, ponieważ zaś
ogórki ją ,,wypiją".Odkładamy na 3-4 dni.Następnie możemy je wynieść do piwnicy lub jakiegoś zimnego pomieszczenia.Smacznego !