Wykonanie
Dziś jest Międzynarodowy Dzień Zagrychy, więc musiałam znaleźć czas, aby wrzucić zaległy post:)Poza tym, tak się składa, że jest to już 100 przepis na moim blogu:)!Już jakiś czas temu robiłam
ogórki małosolne i jak możecie się domyślić, wszystkie zostały pochłonięte:) Zostało jeszcze kilka słoików kiszonych, ale to już zdecydowanie nie to samo;)Małosolne kojarzą mi się przede wszystkim z wakacjami i dzieciństwem. Najlepszy posiłek podczas dawnych wypadów nad jezioro to właśnie puszysta
bułka,
kabanos i
ogórek małosolny. Idealny do wszystkiego:
mięsa, kanapki, sałatki, a i sam w sobie jest świetną 'zagrychą'!Życzę Wam miłego Dnia Zagrychy!:)p.s. Przypominam o głosowaniu na inny mój przepis(klik) w konkursie "Kulinarny Blog 2012"
Składniki:1 kg
ogórków gruntowych3 ząbki
czosnkukilka gałązek
koprukorzeń
chrzanu ok 5cm1 łyżka
soli1 l
wodyPrzygotowanie:
Ogórki umyj bardzo dokładnie.
Czosnek obierz ze skórki i przekrój na połówki.
Chrzan obierz i pokrój w słupki.Przygotuj słoiki/słoik, bądź kamionkowe naczynie: umyj, wyparz i ustaw na czystej ściereczce do wyschnięcia.Układaj
ogórki ciasno w słoikach, podobno najlepiej ogonkiem do dołu (ja niespecjalnie zwracam na to uwagę).
Między ogóry 'powtykaj' resztę składników/przypraw. Ja robię to na końcu jak
ogórki mają jeszcze nieco luzu.Skąd wiedzieć, czy
ogórki są dobrze ułożone? Robię dokładnie tak jak uczyła mnie moja mama - odwracam słoik do góry nogami i jeśli wszystko jest w pozycji wyjściowej tzn, że jest ok;)W garnku zagotuj
wodę z
solą. Jeśli masz więcej
ogórków, trzymaj się proporcji 1łyżka
soli na 1 litr
wody.
Ogórki zalej gorącą
wodą i zakręć słoiki na gorąco.
Ogórki małosolne będą gotowe już po 2 dniach:) Ja zwykle 'próbuję' je już na drugi dzień:)Jeśli zostawisz je dłużej, będą kiszone:) Jeśli chcesz zatrzymać proces kiszenia, trzeciego dnia włóż słoik do lodówki.
Smacznego!:)