Wykonanie
Kiedy przychodzi sezon na
ogórki większość z nas ma ochotę na
ogórki małosolne. Będąc u rodziców mojego
męża miałam okazję być przy ich przygotowaniu i to począwszy od wyjścia na ogród i uczestniczeniu przy ich zrywaniu.
Składniki na 1L
wody:1L
wody,2 mniejsze korzenie
chrzanu,3-4 ząbki
czosnku,2 kwiaty
kopru,2 łyżki
soli (40g),
ogórki (ilość
ogórków zależy od wielkości naczynia, w którym robione są
ogórki).Przygotowanie:
Ogórki umyć. Jeżeli zależy komuś zależy na tym by
ogórki były szybko dobre odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek
ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć
koper,
czosnek i przecięty na pół (wzdłuż)
chrzan. Następnie układać ciasno
ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec zalać zimną
wodą wymieszaną z
solą. Przykryć talerzykiem i przydusić czymś cięższym. Ponacinane
ogórki gotowe są po dwóch dniach, nieponacinane gotowe są po
trzech dniach.
Smacznego!!!