ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne.

Ogórki małosolne.

nazwa

Wykonanie

Kiedy przychodzi sezon na ogórki większość z nas ma ochotę na ogórki małosolne. Będąc u rodziców mojego męża miałam okazję być przy ich przygotowaniu i to począwszy od wyjścia na ogród i uczestniczeniu przy ich zrywaniu.
Składniki na 1L wody:
1L wody,
2 mniejsze korzenie chrzanu,
3-4 ząbki czosnku,
2 kwiaty kopru,
2 łyżki soli (40g),
ogórki (ilość ogórków zależy od wielkości naczynia, w którym robione są ogórki).
Przygotowanie:
Ogórki umyć. Jeżeli zależy komuś zależy na tym by ogórki były szybko dobre odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć koper, czosnek i przecięty na pół (wzdłuż) chrzan. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec zalać zimną wodą wymieszaną z solą. Przykryć talerzykiem i przydusić czymś cięższym. Ponacinane ogórki gotowe są po dwóch dniach, nieponacinane gotowe są po trzech dniach.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/07/ogorki-maosolne.html