Wykonanie
Kiedyś w moim rodzinnym domu na zimę przygotowywało się przynajmniej kilkanaście sporych słoików pełnych
kiszonych ogórków. Później moja mama odeszła od tego zwyczaju, ale za to w czasie lata pojawiał się wielki
słój pełen
ogórków małosolnych. W tym roku przejęłam ten zwyczaj i przygotowałam swoją własną porcję
ogórków. Poza tym trudno było się powstrzymać, bo z wielu blogów
ogórki małosolne krzyczały i prosiły, żeby je zjeść! Zauważyłam, że sposoby przygotowania
ogórków różnią się w szczegółach, ja postanowiłam trzymać się przepisu mojej mamy. Do dzieła!
Składniki (na 4 , 5-5 litrowy słoik):2 kg
ogórków gruntowych, twardych i raczej małych2 litry
wody2 łyżki
soli"zestaw do kiszenia" czyli:1 główka
czosnkukoper (kwiatostany, liście)kawałek korzenia
chrzanuliść
chrzanuPrzygotowanie:W garnku zagotuj 2 litry
wody, a następnie dodaj
sól i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
Ogórki dokładnie umyj i opłucz z wszelkich zanieczyszczeń. Umyj także
koper i
chrzan. Główkę
czosnku przekrój w poprzek na pół lub podziel na ząbki. Do dużego garnka wkładaj po kolei
ogórki dorzucając co jakiś czas po jednym ząbku
czosnku.
Ogórki u mnie były dość ciasno upakowane. Korzeń
chrzanu możesz wcisnąć gdzieś z
boku ogórków. Na samej górze umieść
koper oraz liść
chrzanu, tak aby
ogórki były przykryte. Teraz zalej całość letnią osoloną zalewą, tak aby zakryć
ogórki. Aby
mieć pewność, że
ogórki nie będą wypływać na samej górze umieść talerzyk i dociśnij go szklanką lub
kubkiem odwróconym do góry dnem. Jeśli Twój słoik ma zbyt wąskie wejście, zrób tak jak ja i dociśnij całość jedynie szklanką. Odstaw słoik w nienasłonecznione miejsce. Za mniej więcej dwa, trzy dni
ogórki będą gotowe. Oznaką tego będzie mętniejąca
woda. Z każdym dniem
ogórki będą stawały się bardziej ukiszone. Po mniej więcej 5-7 dniach należy słoik wstawić do lodówki. Podawaj je z pajdą świeżego
chleba z
masłem, do obiadu, na kanapki. Smacznego!