Wykonanie
Ogórki z kamionki to genialne rozwiązanie, bo jedni lubią małosolne a drudzy kiszone. Tak właśnie jest w mojej rodzinie. Panowie uwielbiają małosolne a
panie kiszone. Jeden gar a zadowoli wszystkich. Jest jedno ale…
panie muszą pilnować, żeby panowie nie zjedli wszystkich małosolnych zanim się ukiszą. Dlaczego??? Dowiecie się czytając sposób wykonania. Zapraszam do lektury i wypróbowania przepisu.
Ilość porcji – 10-12Czas wykonania – 20 min. (czas oczekiwania od 4 do 14 dni)Stopień trudności – bardzo łatwySkładniki:2 kg
ogórków gruntowych,10 ząbków
czosnku ( jeśli są duże to wystarczy 8 szt.),pęczek
kopru,1 korzeń
chrzanu,3 czubate łyżki
soli,3 litry
wody ( polecam
wodę źródlaną).Sposób wykonania:
ogórki myjemy,
chrzan obieramy i kroimy w słupki,
czosnek obieramy
koper płuczemy,
wodę gotujemy z
solą a następnie lekko studzimy,
ogórki układamy w kamionce przekładając
chrzanem,
koprem i
czosnkiem,gdy
woda z
solą przestygnie zalewamy nią
ogórki, na wierzch kładziemy np. talerz i obciążamy go, tak aby
woda przykrywała
ogórki i talerz, kamionkę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu,po trzech/czterech dniach można delektować się
ogórkami małosolnymi własnej roboty i zacząć pilnować tych, którzy je uwielbiają bo na pewno je zjedzą zanim zdążą się ukisić,po około 12-14 dniach będą gotowe
ogórki kiszone.Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wam smacznego!