Wykonanie
01 Listopada 2014 Gotowanie ze stylemPo raz pierwszy z przepisem na szarlotkę, który prezentuję dziś na blogu spotkałam się w pracy. Jeśli trafią się wam niespodziewani goście lub nie chcecie zbyt wiele brudzić w kuchni wypróbujcie ten przepis. Ciasto na szarlotkę to połączenie suchych składników takich jak
mąka,
cukier,
kasza manna i
proszek do pieczenia bez dodatku
jajek. Suche składniki
miesza się warstwowo z
jabłkami. Na sam koniec dodaje się starte na tarce i schłodzone
masło, które podczas pieczenia wraz z
sokiem z
jabłek wnika w ciasto nadając mu pyszny smak. Na wierzchu ciasta powstaje słodka, zrumienionai skórka.Szarlotka błyskawiczna
Składniki :1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
kaszy manny1,5 pełnej łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 kg
jabłek typu champion1 pełna łyżeczka
cynamonu150 g zimnego
masłaDodatkowo:tortownica o średnicy 26 cmSposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Mąkę,
kaszę,
cukier oraz
proszek do pieczenia dokładnie e sobą wymieszać, następnie podzielić na 3 części.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wsypać pierwszą część suchych składników, wyłożyć na nie połowę
jabłek, posypać 1/2 łyżeczki
cynamonu. Na warstwę
jabłek równomiernie rozprowadzić drugą część suchych składników, następnie wyłożyć resztę
jabłek i posypać pozostałą częścią składników suchych.
Masło ścierać na dużych oczkach tarki jarzynowej, równomiernie rozprowadzić je na wierzchu ciasta.Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut, u mnie bez termoobiegu.