ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Jesień to czas jabłek. Niestety, pomimo tego, iż bardzo lubię jabłka z przyczyn zdrowotnych nie mogę ich jeść na surowo... Na szczęście w wersji pieczonej są jak najbardziej dozwolone :) Na ten przepis trafiłam całkiem przypadkiem, leżał sobie zapomniany w jakiejś starej książce. Przyznam, że podeszłam do niego dość sceptycznie, ale oczywiście musiałam spróbować :) Nie zawiodłam się :) Smakuje wyśmienicie, jest idealnie kruchy i aromatyczny :) Musicie go spróbować :)
przepis na tortownicę o średnicy 23cm
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka maki pszennej
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120g masła
cynamon
1,5 kg jabłek
W misce wymieszaj kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, całość wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno szklanki wysyp szklankę składników suchych, wyrównaj wierzch, a następnie wyłóż na to 1/2 jabłek, posyp je delikatnie cynamonem. Następnie wyłóż kolejną szklankę mąki, jabłek i ponownie szklankę mąki. Na wierzch ciasta wyłóż masło starte na tarce o grubych oczkach. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/10/szarlotka-sypana.html