ßßß
Składniki na 2 porcje:6 płatów lasagne ze szpinakiem8 pieczarek1 cukinia1 czerwona papryka50 g twardego sera żółtego125 g mozzarelli w kulce400 g pomidorów w puszce w sosie pomidorowym4 łyżki śmietany 12%1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżka oleju roślinnegołyżeczka suszonej bazyliiłyżeczka suszonego tymiankusól i pieprz do smakuszczypta gałki muszkatołowejSposób przygotowania:Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na plastry. Cukinię i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobno. Pokrojone warzywa wrzucić na rozgrzany na patelni olej, po czy dusić przez 10 minut. Doprawić przyprawami i wymieszać.Ser mozarella pokroić w kostkę, twardy żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.Sos pomidorowy:Pomidory w sosie pomidorowym wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenderować w wysokim naczyniu na gładką masę.Żaroodporne naczynie nasmarować olejem. Płaty lasagne wyparzyć we wrzącej wodzie. Układać trzy warstwy w stępującej kolejności: lasagne, nadzienie warzywne, sery i krem pomidorowy. Na wierzchu przykryć płatem lasagne, posmarować kremem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
