Wykonanie
Mieszkasz nad morzem, czyli masz dostęp do świeżych ryb - nie do końca to tak działa. Mam jedno miejsce w Gdańsku nad morzem, gdzie dostanę świeżą
rybę prosto od rybaków, ale wybór w zasadzie żaden... dlatego cieszę się z ogromnej różnorodności ryb, jakie można zakupić w delikatesach
rybnych Gadus . Kiedy zobaczyłam w sklepie ten piękny kawałek
polędwicy z
dorsza od razu widziałam, że będzie mój. Przygotowałam obłędnie dobrą
rybę!
Polędwica z
dorsza pod
ziołową kruszonką to przepis na bardzo soczystą i rozpływającą się
rybę, której charakteru dodaje chrupkość kruszonki.
Brokułowe puree wdzięcznie wyeksponowało
rybę, a całość smakowała wybornie.
Polędwica z
dorsza pod
ziołową kruszonką na puree z
brokuła1 kg
polędwicy z
dorszasól,
pieprz cytrynowysok z połowy
cytrynypół szklanki
bułki tartej2 łyżki posiekanych
orzeszków włoskichpęczek
natki pietruszkioliwabrokuł2-3 średnie
ziemniaki1/3 kostki
masłado ozdoby:
trybula,
cytrynaPolędwicę z
dorsza pokroić na mniejsze kawałki, posypać z dwóch stron
solą i
pieprzem cytrynowym oraz skropić
sokiem z cytryny.Przygotować kruszonkę
ziołową - w malakserze lub blenderze rozdrobnić
bułkę tartą z orzeszkami ,
natką pietruszki na drobny piasek.Ugotować
ziemniaki w osolonej wodzie i
brokuła (wrzucić różyczki na wrzątek z łyżeczką
soli i łyżeczką
cukru, gotować 10 minut, przelać na sicie zimną
wodą).W
między czasie
rybę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i skropioną
oliwą.Wierzch każdego kawałka lekko polać
oliwą i wyłożyć
ziołową kruszonkę dociskając ją do
ryby.Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
Brokuła zmiksować przy użyciu blendera z
ziemniakami i
masłem na gładkie puree.Na talerzu wyłożyć puree z
brokuła, dodać
rybę, ozdobić
cytryna i
trybulą.