Wykonanie
Czas przygotowania : ok 50 minSkładniki (na 4 porcje):- 4 kostki mrożonego
dorsza (może być również świeży)-
bułka tarta- 20g
masła- 250g
orzechów włoskich-
natka pietruszki- 2
cytryny-
oliwa- 1 ząbek
czosnku, 1
papryczka chili-
sól,
pieprz,
rozmaryn1. Rozgrzać
masło na patelni i wsypać do niego
bułkę tartą. Dodać rozdrobnione
orzechy (polecam włożyć w woreczek i zgnieść wałkiem do ciasta), sok i skórkę starą z 1
cytryny,
rozmaryn,
pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać.
2. Kostki
dorsza posolić i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Wyłożyć na nie wcześniej przygotowaną masę.
3. Piec ok 25 min w 180 oC.4. Połączyć ze sobą przeciśnięty przez prasę
czosnek, posiekaną
papryczkę chili,
rozmaryn,
sok z cytryny i
pietruszkę. Całość zalać
oliwą, doprawić do smaku i starannie wymieszać.5. Przygotowaną mieszankę rozłożyć na upieczonym
dorszu.Moja opinia : Trochę zmodyfikowałam oryginalny przepis dając
świeżego dorsza i
płatki migdałów zamiast
orzechów włoskich. Do mieszanki z
czosnku i
chili dodałam również
suszonych pomidorów z
oliwy.Danie ma zaskakujący smak. Nie spodziewałam się takiej rewelacji po
bułce tartej na rybie :) Z czystym sumieniem
mogę gorąco polecić wypróbowanie tej potrawy.Czy powtórzę? Zdecydowanie.Reakcja M: "Możesz robić częściej, może być na obiad dla mamusi (teściowej)". Proste i nietypowe danie, które można podać ważnym gościom w domu.